Βόρεια Μακεδονία: Στις 1 και 2 Ιουλίου το Φόρουμ τον Πρεσπών

Βόρεια Μακεδονία: Στις 1 και 2 Ιουλίου το Φόρουμ τον Πρεσπών

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας,  Bujar Osmani, προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σχετικά με την πρώτη διάσκεψη του Forum των Πρεσπών για το διάλογο, η οποία θα διεξαχθεί την 1η και 2α Ιουλίου στην Οχρίδα και στο Oteshevo.

Στη διάσκεψη, η οποία θα έχει τον τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια: Το υπολειπόμενο κομμάτι του παζλ για να συμπληρωθεί η Ευρώπη», θα συμμετάσχουν περίπου 300 προσωπικότητες από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων Πρωθυπουργών, Προέδρων, Υπουργών και Γενικών Γραμματέων.

Τη διάσκεψη θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Zoran Zaev. Στους επιβεβαιωμένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο ειδικός μεσολαβητής στη διαφορά με την Ελλάδα, Matthew Nimetz, ο Πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Talat Xhaferi, ο ηγέτης του DUI, Ali Ahmeti, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Phil Reeker, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Nikola Dimitrov, ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, η πρώην Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Federica Mogherini, η Υπουργός Άμυνας, Radmila Shekerinska, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, George Robertson, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Alain Le Roy, ο Επίτροπος της ΕΕ, Johannes Hahn, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ενώ την Ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Στη διάσκεψη θα υπάρξουν συνεδριάσεις για την οικονομία και την επιχειρηματική συνεργασία, την κοινωνία των πολιτών, τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στα πάνελ θα συζητηθούν θέματα για τους νέους και το όραμά τους, όσον αφορά στο μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τις γυναίκες, την ειρήνη και τη σταθερότητα, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω του διαλόγου, τον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων στο μέλλον της Ευρώπης και τα μαθήματα που έχουν αντληθεί από τις μακροχρόνιες διαμάχες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν, επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Djukanovic, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Borut Pahor, η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama./ibna

Πηγή: Skopjenews