Ο Kurti δεν έχει διαβάσει την πρόταση των ΗΠΑ για τη λίμνη Ujman

Ο Kurti δεν έχει διαβάσει την πρόταση των ΗΠΑ για τη λίμνη Ujman

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει έκθεση των ΗΠΑ για τη λίμνη Ujman. «Δεν έχω διαβάσει την έκθεση, έχουμε ομάδες που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και θα σχολιάσουμε αυτό το ζήτημα μετά», δήλωσε ο Kurti.

Την Τετάρτη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα δήλωσε ότι η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τη διαχείριση της λίμνης Ujman σύμφωνα με τη συμφωνία της Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο του 2020, στην οποία ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατέληξε ξεχωριστά με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία σχετικά με την οικονομική εξομάλυνση. Ένα από τα σημεία αυτής της συμφωνίας ήταν επίσης μια μελέτη σκοπιμότητας για τη διαχείριση της τεχνητής λίμνης Ujman.

«Σήμερα η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σερβία παρέδωσαν την έκθεση ENERGY @PNNLab σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων στο Ujmani/Gazivode στις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας, εκπληρώνοντας μία από τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον στις 4 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα την Τετάρτη.

Η έκθεση για τη μελέτη σκοπιμότητας της λίμνης Ujman έχει τέσσερις συστάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να εργαστούν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία για τη διαχείριση της δεξαμενής. Σε αυτήν την έκθεση οι ΗΠΑ πρότειναν να λειτουργήσουν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία σύμφωνα με τη Συνθήκη του ποταμού Κολούμπια μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η λίμνη Ujman / Gazivoda βρίσκεται κυρίως στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σχεδόν το 20% είναι μέρος της επικράτειας της Σερβίας. Αυτή η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες από την εταιρεία “Iber Lepenci”, όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Μετά το τέλος του πολέμου το 1999, υπήρξε μεγάλη ένταση σχετικά με τη λίμνη, καθώς το Κοσσυφοπέδιο την θεωρεί ιδιοκτησία της, ενώ η Σερβία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη Σερβία./ibna