Το αεροδρόμιο του Σεράγεβο βρίσκεται στο δρόμο για να ξεκινήσει τις απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ

Το αεροδρόμιο του Σεράγεβο βρίσκεται στο δρόμο για να ξεκινήσει τις απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ

Το Αεροδρόμιο του Σεράγεβο ολοκλήρωσε με επιτυχία τον έλεγχο της Αρχής Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη πτήσεων χωρίς στάση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και πραγματοποιείται πριν από την εισαγωγή των υπηρεσιών στη χώρα, αναφέρει η EX-YU Aviation News.

Μέσω του προγράμματος αξιολόγησης αεροδρομίων στο εξωτερικό, το TSA, ένα τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθορίζει εάν τα ξένα αεροδρόμια που παρέχουν υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν και εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, μια ομάδα επιθεωρητών χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να προσδιορίσει το επίπεδο συμμόρφωσης του αεροδρομίου με τα πρότυπα της ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής συνεντεύξεων με αξιωματούχους του αεροδρομίου, της εξέτασης εγγράφων που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου και τη διεξαγωγή φυσικής επιθεώρησης του αεροδρόμιο. Ομοίως, η TSA έλεγξε το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου στα τέλη του 2015 πριν από την έναρξη των πτήσεων της Air Serbia στη Νέα Υόρκη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η διεύθυνση του αεροδρομίου δήλωσε ότι «ο στόχος του ελέγχου ήταν η αξιολόγηση της εφαρμογής των προτύπων ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και των κατάλληλων συνιστώμενων πρακτικών». Η αεροπορική εταιρεία Eastern Airlines που εδρεύει στις ΗΠΑ σχεδίασε να ξεκινήσει πτήσεις μεταξύ Σικάγο και Σεράγεβο φέτος το καλοκαίρι, αλλά ακύρωσε την πώληση εισιτηρίων μέσα σε λίγες μέρες. Ο Γενικός Διευθυντής του Αεροδρομίου του Σεράγεβο, Alan Bajić, δήλωσε στην EX-YU Aviation News τον περασμένο μήνα, «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Eastern Airlines, η οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πτήσεις μεταξύ Σικάγο και Σεράγεβο». Ο αερομεταφορέας σκόπευε να εκτελεί τη διαδρομή μία φορά την εβδομάδα μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Σεπτεμβρίου με το αεροσκάφος Boeing 767-200ER 238 θέσεων.

Το Σεράγεβο δεν είχε προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την προ πανδημική περίοδο, το 2019, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Βοστώνη ήταν οι κορυφαίες διαδρομές μεταξύ του Σεράγεβο και των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση τα δεδομένα της OAG. Υπήρχαν συνολικά 7.165 επιβάτες που πετούσαν μεταξύ των αεροδρομίων της Νέας Υόρκης και της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 5,995 από και προς το Σικάγο και 3,165 επιβάτες από και προς τη Βοστώνη. Οι Turkish Airlines, Austrian, Air Serbia και Lufthansa χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από ταξιδιώτες για να συνδεθούν σε πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Σεράγεβο./ibna