Ο Plenković αναμένει από την Κροατία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2023

Ο Plenković αναμένει από την Κροατία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2023

Η Κροατία αναμένει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2023 και σχεδιάζει να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις μέχρι τότε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Andrej Plenković στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, όπου παρακολούθησε τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία σήμερα περιλάμβανε μια σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για μένα να δηλώσω για άλλη μια φορά την προθυμία μας να ικανοποιήσουμε όλα τα κριτήρια και, μετά την είσοδό μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Συναλλαγών πέρυσι, να ανταποκριθούμε στο σχέδιο δράσης και να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για να γίνει η Κροατία μέλος της Ευρωζώνης το 2023, ελπίζω στο ξεκίνημα», δήλωσε ο Plenković σε δημοσιογράφους.

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, είπε, θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα που αναμένει η Κροατία σχετικά με την ένταξη «δεδομένου όλων των επιτευγμάτων στην εφαρμογή της στρατηγικής εισαγωγής του ευρώ από το 2018.»

Οι ηγέτες των κρατών μελών ξεκίνησαν τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ συζητώντας την οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Plenković ανέφερε ότι αναμένει από την Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κροατίας τον Ιούλιο, μετά το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα έρθει στο Ζάγκρεμπ για να δώσει προσωπικά στο πράσινο φως της Επιτροπής για το σχέδιο επιχορήγησης αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων.

Ένα θέμα την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης Κορυφής, ήταν η κατάσταση με τον κορωνοϊό και ο Plenković είπε ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας βάσει των δικών του εκτιμήσεων.

«Μέχρι τώρα είμαστε υπέρ μιας κατάστασης όπου κάθε κράτος και κάθε σύστημα δημόσιας υγείας είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις δικές του εκτιμήσεις. Λειτουργούσαμε με αυτόν τον τρόπο όλη αυτή την ώρα», είπε ο Plenković.

Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ήταν θεμελιώδης αξία της ΕΕ και ότι πρέπει να αποκατασταθεί.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπει μια φυσιολογική ζωή, μια κανονική κυκλοφορία ανθρώπων, κεφαλαίων, εμπορίου και τελικά τουρισμού. Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για εμάς, αναμένουμε ότι αυτή η τουριστική περίοδος με το σύνθημα «Ασφαλής διαμονή στην Κροατία» θα είναι πιο επιτυχημένη και καλύτερη», δήλωσε ο Plenković./ibna