Μαυροβούνιο: Το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν είναι ενάντια σε κανένα κράτος ή λαό

Μαυροβούνιο: Το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν είναι ενάντια σε κανένα κράτος ή λαό

Ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης, Serge Brammertz, πιστεύει ότι το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, είναι ένα εξαιρετικό έγγραφο που δεν αποτελεί εχθρικό βήμα προς κανένα κράτος ή λαό. Ο Brammertz συγχαίρει το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου για την έγκριση του ψηφίσματος και είπε ότι θα ήθελε άλλες χώρες να είναι τόσο γενναίες όσο το Μαυροβούνιο και να υιοθετήσουν παρόμοια ψηφίσματα.

Στο συνέδριο «Συμφιλίωση και Αντιμετώπιση του παρελθόντος στα Δυτικά Βαλκάνια», που διοργάνωσε η Συμμαχία των Πολιτών, ο Brammertz δήλωσε ότι το Ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα αφορούσε τα κύρια ζητήματα – αναγνώριση θυμάτων και γενοκτονιών και, όπως πρόσθεσε, τονίζει σαφώς ότι είναι ατομική ευθύνη.

«Αυτό δεν αποτελεί καταδίκη οποιασδήποτε χώρας ή λαού, είναι θέμα προσωπικής ευθύνης. Θα ήθελα να δω άλλες χώρες να είναι εξίσου γενναίες και να ψηφίσουν ένα ψήφισμα όπως το Μαυροβούνιο. Γνωρίζω ότι αυτό συμβαίνει σε ένα δύσκολο και περίπλοκο πολιτικό πλαίσιο, αλλά θέλω να συγχαρώ τη Συνέλευση για το βήμα που δεν είναι εχθρικό σε κανέναν, σε οποιοδήποτε κράτος ή κυβέρνηση, αυτό που αξίζουν τα θύματα, για να αποκαλέσουν τη γενοκτονία ως-γενοκτονία », τόνισε ο Brammertz.

Ο Brammertz ανέφερε ότι απαιτούνται ισχυρότερες αντιδράσεις στην περιοχή και ότι η λογοδοσία αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί η ευκαιρία στη συμφιλίωση.

Υπενθύμισε ότι το Μαυροβούνιο άνοιξε λίγες μόνο υποθέσεις και προσέφερε τη βοήθεια του εισαγγελέα του Μαυροβουνίου για την επίλυση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.

Υπενθύμισε επίσης ότι το 2019, υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας με την εισαγγελία του Μαυροβουνίου, το οποίο τους επέτρεψε την πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα. Μιλώντας για την ετυμηγορία κατά του Ratko Mladić, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που πρέπει να επιλυθούν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Brammertz πιστεύει ότι η ετυμηγορία εναντίον του Mladić έδειξε πόσο σημαντικό είναι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, αν και αυτό έθεσε ξανά εντάσεις επειδή υπήρχαν δυσαρεστημένοι άνθρωποι.

Η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Branka Bošnjak, δήλωσε ότι η πρόσφατη έγκριση του ψηφίσματος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα είναι ένα βήμα προς τη συμφιλίωση στην περιοχή.

Η Bošnjak είπε στη διάσκεψη ότι η περιοχή χρειάζεται συμφιλίωση, ειδικά επειδή όλοι προσπαθούμε για την ένταξη στην ΕΕ.

«Το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα είναι ένα βήμα μπροστά, γιατί περιέχει αυτό που ήταν οδυνηρό για ορισμένα έθνη και περιέχει μια διάταξη που να λέει ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρηθεί γενοκτονικό, αλλά τα άτομα είναι υπεύθυνα», δήλωσε η Bošnjak.

Ανέφερε επίσης ότι η δικαιοσύνη είναι αργή και επιλεκτική, αλλά καθώς προσθέτει, θα υποστηρίξει την αντιμετώπιση του παρελθόντος στο Μαυροβούνιο.

«Εμείς στο Μαυροβούνιο πρέπει να καθαρίσουμε την αυλή μας και αυτό θα είναι ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Bošnjak, προσθέτοντας ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται έναν νόμο για την κάθαρση.

«Εάν υπάρχει επιλεκτική δικαιοσύνη, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία και δεν υπάρχει συμφιλίωση. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη ήταν μετά από 30 χρόνια, είναι υγιής», δήλωσε η Bošnjak./ibna