Τουρκία: Τακτική καθυστέρησης και έλλειψη βούλησης στην ΕΕ για τη θετική ατζέντα

Τουρκία: Τακτική καθυστέρησης και έλλειψη βούλησης στην ΕΕ για τη θετική ατζέντα

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε η Τουρκία στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αφορούν τη χώρα.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση:

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν υπό τον τίτλο “Τουρκία” στη Διάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου 2021 απέχουν πολύ από το να περιέχουν τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει κάτι περισσότερο από τις ευθύνες της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας. Η αναγνώριση της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης, θεωρείται τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση της θέσης τους στην ΕΕ από ένα-δύο κράτη μέλη. Η αποφυγή αναφοράς στην κατάσταση υποψηφιότητας στο κείμενο επιβεβαιώνει επίσης αυτήν την άποψη.

Αντί να προτείνει διάλογο για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ΕΕ να προετοιμάσει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να θέσει τις βάσεις για ταχύτερη πρόοδο στη χώρα μας στα κεφάλαια 23 και 24.

Το προτεινόμενο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προορίζεται για πρόσφυγες από τη Συρία, όχι για την Τουρκία, και είναι ουσιαστικά ένα βήμα που πρέπει να ληφθεί για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια της ΕΕ. Η μείωση της συνεργασίας για τη μετανάστευση σε οικονομική διάσταση είναι μεγάλο λάθος. Ο στόχος για στενή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν επωφελής για όλους.

Τα σχετικά ψηφίσματα της συνόδου κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο είναι η επανάληψη των απόψεων του ελληνικού/ελληνοκυπριακού ντουέτου ως συνήθως. Με αυτή τη στάση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά να δει τις πραγματικότητες στο νησί, να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους και τα κεκτημένα ίσα δικαιώματά τους και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 2004.

Αυτό που απαιτείται προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική που επιτεύχθηκε και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μέσω της «θετικής ατζέντας» με την προοπτική της ένταξης είναι να αναθεωρηθεί η συμφωνία της 18ης Μαρτίου με όλες τις πτυχές και με μια ολιστική κατανόηση και να την καταστήσουμε λειτουργική μ’ ένα τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και στα κοινά ενδιαφέροντα./ibna