Βουλγαρία: Διαπραγμάτευση για άνοιγμα κι άλλων συνοριακών σταθμών με την Ελλάδα

Βουλγαρία: Διαπραγμάτευση για άνοιγμα κι άλλων συνοριακών σταθμών με την Ελλάδα

«Αυτήν την στιγμή οι τουρίστες που ταξιδεύουν για την Ελλάδα περνάνε μόνο από τον συνοριακό σταθμό «Kulata-Προμαχώνα» αλλά είμαι σίγουρη πως σε μερικές μέρες αυτό δεν θα είναι πια έτσι», είπε στo Βουλγαρικό Ραδιόφωνο η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, Stela Baltova.

Το ζήτημα των μετακινήσεων από την Βουλγαρία στην Ελλάδα, έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς μόνο ένας συνοριακός σταθμός διέλευσης υπάρχει ανοιχτός για τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές, καθυστερήσεις και εντάσεις μεταξύ των πολιτών και των συνοριακών αρχών.

Στις αρχές της εβδομάδας, επαγγελματίες και πολίτες από τη βουλγαρική πλευρά πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο συνοριακό σταθμό Ilinden-Εξοχή για το άνοιγμα των συνόρων και την διέλευση των πολιτών.

Όσον αφορά το πρόβλημα με ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ελλάδας η Υπουργός είπε πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θιγμένων Βουλγάρων αλλά πως την προηγούμενη εβδομάδα επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό της ο οποίος την βεβαίωσε πως όλοι οι Βούλγαροι που μένουν σε ξενοδοχεία θα κάνουν τις διακοπές τους ως το τέλος. «Το πρόβλημα με το πρακτορείο δεν είναι προσωρινό αλλά η εταιρία δεν έχει πτωχεύσει και δεν υπάρχει λόγος ακόμα μεγάλης ανησυχίας», σχολίασε η Baltova.

Ο Όμιλος Μουζενίδη, από τους μεγαλύτερους tour operator στην Βόρεια Ελλάδα που δραστηριοποιείτε στην τουριστική αγορά της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές, αναστέλλοντας την λειτουργία του.

Όπως αναφέρει η εταιρία, «από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%»./ibna