Ο Grenell πήρε συνέντευξη από τον Edi Rama

Ο Grenell πήρε συνέντευξη από τον Edi Rama

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του υπουργικού συμβουλίου του Trump για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, πρέσβης Richard Grenell πραγματοποίησε συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης “Newsmax”.

Ο Rama ρωτήθηκε από τον Grenell για την αποτυχία της ΕΕ να ορίσει ημερομηνία για την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη που αξιολογείται από αυτόν ως πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Βαλκάνια. Ο Edi Rama δήλωσε ότι από τη μία πλευρά, η ΕΕ λέει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες, με την πρώτη σύγκλιση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της ΕΕ δεν είναι σε θέση να λάβει απόφαση. Αυτό έχει να κάνει με ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, αλλά, πάλι, για εμάς είναι αρκετά απογοητευτικό και ταυτόχρονα δείχνει πολλά, για να είμαστε ειλικρινείς, καθώς το κακό είναι ότι συνηθίζουμε το γεγονός ότι η ΕΕ παραλείπει επανειλημμένα να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία της μίνι-Schengen ο Rama επεσήμανε τη σημαντική συμβολή των ΗΠΑ.

«Δώσατε μια πολύ σημαντική συμβολή, δείχνοντας με παράδειγμα και όχι με λόγια ότι είναι πιθανό ότι παρόλο που στο μεταξύ υπάρχει ένα μεγάλο και άλυτο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και αντίστροφα, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων, είναι δυνατόν να συνεργαστούμε για αυτό που, φυσικά, δεν μπορούν να διαφωνήσουν οι κυβερνήσεις και οι χώρες, δηλαδή βελτίωση του εμπορίου, βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας, βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και ούτω καθεξής. Φυσικά, αυτό προωθώ εδώ και χρόνια και χάρη στο παράδειγμα που σας έδωσα, έγινε ακόμη πιο απτό. Πρέπει να θυμηθώ εδώ, τι κάνατε για να εδραιώσετε την ελευθερία κινήσεων μέσω πτήσεων, κάτι που ήταν αδιανόητο», είπε ο Rama./ibna