Τουρκία: Συνομίλησαν για όλα Erdogan και Putin

Τουρκία: Συνομίλησαν για όλα Erdogan και Putin

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τον τουρισμό, το εμβόλιο Sputnik V, την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Recep Tayyip Erdogan εξέφρασε την εκτίμησή του κατά τη διάρκεια της ομιλίας για την απόφαση της Μόσχας να ξαναρχίσει την εναέρια συγκοινωνία με τη χώρα του, καθώς και για την έναρξη των παραδόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό Sputnik V, αναφέρεται στη διαδικτυακή δήλωση.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Vladimir Putin μοιράστηκε τις εντυπώσεις του για τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στη Γενεύη.

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του  Ναγκόρνο-Καραμπάχ πραγματοποιώντας μια θετική αξιολόγηση των προσπαθειών του κοινού ρωσικού-τουρκικού κέντρου παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ρωσίας να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που καθορίζονται στις δηλώσεις των ηγετών της Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 9 Νοεμβρίου 2020 και στις 11 Ιανουαρίου 2021», ανέφερε η δήλωση.

Σημειώνεται επίσης ότι Putin και Erdogan επιβεβαίωσαν την αμοιβαία ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τον συντονισμό, μεταξύ άλλων προς το συμφέρον της οικονομικής ανάπτυξης και της αποκατάστασης των μεταφορικών υποδομών της περιοχής.

Αναφερόμενοι για κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και οι δύο Πρόεδροι τόνισαν τη σημασία του κοινού έργου των ρωσικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας για την πρόληψη της κλιμάκωσης, καθώς και τις προσπάθειές τους στα βορειοανατολικά της χώρας και στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων σε αυτές τις περιοχές.

Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές και την κοινή εργασία σε άλλα επίπεδα./ibna