Απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα της Β-Ε για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο Varhelyi

Απαιτούνται αλλαγές στο Σύνταγμα της Β-Ε για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο Varhelyi

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει κάνει ορισμένα «σημαντικά βήματα» στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ από το 2018, αλλά «τα περισσότερα ουσιαστικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη σε συζήτηση για την Έκθεση προόδου της Β-Ε 2019-2020.

Ο Varhelyi σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη γνωμοδότηση και αναλυτική έκθεση σχετικά με την αίτηση προσχώρησης στην Β-Ε στην ΕΕ και καθόρισε 14 βασικές προτεραιότητες που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι προτεραιότητες αυτές υποστηρίχθηκαν επίσης από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Όπως έχω πει στους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κατά το παρελθόν έτος, εμείς στην Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει επίσης συγκεκριμένα αποτελέσματα για την εκπλήρωση των 14 βασικών προτεραιοτήτων. Θα τηρήσω την υπόσχεσή μου, αν οι ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τις εκπληρώσουν, θα εκπληρώσουμε! », είπε ο Varhelyi.

Υποστήριξε ότι η Β-Ε πρέπει να «αξιοποιήσει στο έπακρο τους μήνες που ακολουθούν για να αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την ένταξη στην ΕΕ»

«Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και ιδίως τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση δικαστικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Η Β-Ε πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, όπως και άλλες υποψήφιες χώρες, υποστήριξε, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει «πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξασφάλιση ίσης εκπροσώπησης στη χώρα για όλους».

«Σημαίνει επίσης τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των κρατικών θεσμών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και να επιβάλλουν το κεκτημένο της ΕΕ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «πρόκειται για φιλόδοξο έργο που δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω.»

Αυτή η «δύσκολη και ευαίσθητη» μεταρρύθμιση απαιτεί «εποικοδομητική δέσμευση όλων των πολιτικών ηγετών για την επιτυχία της», δήλωσε ο Varhelyi, προσθέτοντας ότι η διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας της Β-Ε που συζητά τις εκλογικές-συνταγματικές μεταρρυθμίσεις είναι «ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά το κράτος δικαίου, ο Varhelyi σημείωσε ότι εκκρεμούν αρκετές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ακεραιότητα του δικαστικού σώματος, συγκεκριμένα τροποποιήσεις του νόμου για το ανώτατο δικαστικό όργανο της Β-Ε, το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο, καθώς και σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων και τις δημόσιες συμβάσεις.

«Αυτό το πακέτο νόμων αφορά την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και την πρόληψη της διαφθοράς. Περιμένουμε από όλα τα μέρη να το υποστηρίξουν για να αποδείξουν ότι είναι σοβαρά στις δεσμεύσεις τους», είπε.

«Για να προχωρήσουν στην πορεία της ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει επίσης να σταματήσουν την αρνητική ρητορική και την άρνηση των εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας, τα οποία είναι απαράδεκτα», ανέφερε επίσης.

Ο Varhelyi ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι «το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι εντός της ΕΕ ως ενιαία, ενωμένη και κυρίαρχη χώρα».

«Η διχαστική ρητορική των τελευταίων μηνών πρέπει να σταματήσει. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι πρέπει να επικεντρωθούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψουν από την πανδημία και στις αλλαγές που αναμένουν οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», κατέληξε./ibna