Κροατία: Η τουριστική βιομηχανία δείχνει σημάδια ανάκαμψης

Κροατία: Η τουριστική βιομηχανία δείχνει σημάδια ανάκαμψης

Πάνω από 330.000 τουρίστες έφτασαν στην Κροατία από την Παρασκευή, 18 Ιουνίου έως την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, με 1,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις να καταγράφονται εκείνη την περίοδο, το Κροατικό Τουριστικό Συμβούλιο ανέφερε επικαλούμενο στοιχεία από το σύστημα eVisitor.

Από τον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, οι ξένοι τουρίστες αντιστοιχούσαν σε 1,2 εκατομμύρια, ενώ οι εγχώριοι τουρίστες αντιστοιχούσαν σε 335.000.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών ήρθε στην Κροατία από τη Γερμανία (46.000), ακολουθούμενη από τη Σλοβενία ​​(41.000), την Αυστρία (31.000) και την Πολωνία (24.000).

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός τουριστών τις τελευταίες πέντε ημέρες ήταν 313.000, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν χαμηλότερος κατά περίπου 104.000.

Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Istria (475 χιλ.), Στην Primorje-Gorski Kotar (322 χιλ.), στο Split-Δαλματία (258.000), στο Zadar (233.000) και στην Κομητεία Šibenik-Knin (105.000).

Κοιτάζοντας τους προορισμούς, ο υψηλότερος αριθμός διανυκτερεύσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν οι Rovinj (85 χιλιάδες), Poreč (54 χιλιάδες) και Vir (47 χιλιάδες). Σύμφωνα με τον τύπο καταλύματος, οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικά διαμερίσματα, κατασκηνώσεις και ξενοδοχεία.

«Η ζήτηση για την Κροατία ως αξιόπιστος τουριστικός προορισμός αυξάνεται συνεχώς, γι’ αυτό ο ημερήσιος αριθμός τουριστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 200.000 από τις αρχές Ιουνίου και 330.000 νέοι τουρίστες ήρθαν στην Κροατία μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου. Η καλή επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη και, κατά τους επόμενους μήνες, καλούμε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους τουρίστες και όλους τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να τηρούν τα επιδημιολογικά μέτρα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την κατάσταση ενός ασφαλούς προορισμού και να συνεισφέρουμε στην καλύτερη δυνατή εποχή, επειδή ο ασφαλής τουρισμός είναι επιτυχημένος τουρισμός», δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Nikolina Brnjac.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, υπήρξαν πάνω από 2 εκατομμύρια αφίξεις και 8,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τουριστών στην Κροατία, καταγράφοντας αύξηση 57% στις αφίξεις και 58% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

«Με περίπου 4,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο, ξεπεράσαμε τον τουριστικό κύκλο εργασιών την ίδια περίοδο πέρυσι με περισσότερο από 80 τοις εκατό και οι περισσότερες αφίξεις καταγράφονται από τις αγορές στις οποίες διεξάγουμε αυτήν τη στιγμή την κύρια εκστρατεία μας για φέτος, «Εμπιστέψου με, έχω πάει εκεί». Ο τρέχων αριθμός τουριστών στη χώρα δείχνει ότι η Κροατία είναι για άλλη μια φορά ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο. Αντιμετωπίζουμε τους κύριους καλοκαιρινούς μήνες στους οποίους περιμένουμε ακόμη πιο έντονη τουριστική κίνηση, και καλώ για άλλη μια φορά τους πολίτες μας και τους εργαζόμενους στον τουρισμό να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, διότι η ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη τουριστική σεζόν», δήλωσε ο διευθυντής του Κροατικού Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού  CNTB Kristjan Staničić./ibna