Η Σλοβενία ​​γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της την Παρασκευή

Η Σλοβενία ​​γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της την Παρασκευή

Οι εορτασμοί που είναι αφιερωμένοι στα 30 χρόνια της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Σλοβενίας θα κορυφωθούν με την κύρια εθνική τελετή την Ημέρα της Κρατικής Υπόστασης την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στη μνήμη της ημέρας του 1991, όταν το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε αρκετά βασικά έγγραφα για τη χώρα ώστε να αποχωρήσει από την Γιουγκοσλαβία και γίνει πλήρως ανεξάρτητη.

Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας της Λιουμπλιάνα, στο ίδιο σημείο όπου η ανεξαρτησία της χώρας κηρύχθηκε τελετουργικά στις 26 Ιουνίου 1991.

Η τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ., θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εορτασμό της έναρξης της προεδρίας της ΕΕ της Σλοβενίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου, οπότε αναμένεται να παρευρεθούν πολλοί ανώτεροι ξένοι αξιωματούχοι.

Οι λεπτομέρειες της τελετής δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ούτε καν ο κύριος ομιλητής, ο οποίος είναι συνήθως ένας από τους πρεσβύτερους πολιτικούς.

Ωστόσο, οι τελετές της Ημέρας Κρατικής Υπόστασης συνήθως ξεκινούν με κανονιοβολισμούς από το Κάστρο της Λιουμπλιάνα, για να ακολουθήσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα και η κύρια ομιλία.

Το κυβερνητικό γραφείο επικοινωνίας (UKOM) δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​θα γιορτάσει με τραγούδια, χορούς και ρεσιτάλ φέτος.

Αρκετοί Σλοβένοι και ξένοι πολιτικοί θα παρευρεθούν στην τελετή παρά τους περιορισμούς του κορωνοϊού, αλλά η λίστα των ξένων προσκεκλημένων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων των βετεράνων. Οι βετεράνοι του Πολέμου της Ανεξαρτησίας επιβεβαίωσαν την παρουσία τους, όπως και ο επικεφαλής της οργάνωσης των βετεράνων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, Marijan Križman.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Marjan Šarec (LMŠ) και ο Luka Mesec (Αριστερά) δεν θα παρευρεθούν, ο νέος ηγέτης του κόμματος των συνταξιούχων  (DeSUS) Ljubo Jasnič δεν έχει λάβει την πρόσκληση και ο Zmago Jelinčič του SNS θα μιλήσει σε μια μικρότερη εκδήλωση για την ημέρα κρατικής υπόστασης στο Radenci.

Εν τω μεταξύ, ο Mesec θα πάει σε μια εναλλακτική εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Prešeren, η οποία θα διοργανωθεί από ομάδες που θα παρευρεθούν στις Κυβερνητικές διαμαρτυρίες το βράδυ της Παρασκευής.

Πριν από την κρατική τελετή, τα δυο κοινοβούλια θα συναντηθούν για τις εορταστικές τους συνεδρίες και μια έκθεση για τα 30 χρόνια της Σλοβενίας από τον φωτογράφο Srdjan janivulović θα ανοίξει στο Κοινοβούλιο.

Η φρουρά των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας θα είναι παρατεταγμένη στην είσοδο του Προεδρικού Παλατιού, το οποίο θα είναι ανοιχτό στους πολίτες, στους οποίους θα απευθυνθεί ο Πρόεδρος Borut Pahor.

Μετά από μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού στη Σλοβενία ​​και την επιδείνωση της οικονομικής και εθνικής κατάστασης στην πολυεθνική Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1980, η Σλοβενική συνέλευση πέρασε τα βασικά έγγραφα που διέπουν την ανεξαρτησία της Σλοβενίας στις 25 Ιουνίου 1991: ο Βασικός Χάρτης για την Κυριαρχία και την Ανεξαρτησία, συνταγματικός νόμος για την εφαρμογή του χάρτη και τη Διακήρυξη για την Ανεξαρτησία.

Καθώς ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία, ο τότε πρόεδρος της συνέλευσης, France Bučar, είπε: «Ζήτω η κυρίαρχη και ανεξάρτητη Σλοβενία!».

Η Διακήρυξη για την Ανεξαρτησία καθορίζει μια μελλοντική πορεία για το νέο ανεξάρτητο κράτος – είδος μιας χώρας που θέλει να είναι η Σλοβενία, ποιους θεσμούς προτίθεται να ενσωματώσει ή ποιες σχέσεις θέλει να έχει με πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

Ωστόσο, οι εορτασμοί ήταν βραχύβιοι καθώς τα γιουγκοσλαβικά στρατιωτικά τανκς κατευθύνθηκαν από τους στρατώνες στη Σλοβενία ​​και την Κροατία στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, πυροδοτώντας έναν πόλεμο ανεξαρτησίας δέκα ημερών.

Μετά την κατάπαυση του πυρός βάσει της Διακήρυξης του Brijuni της 7ης Ιουλίου 1991, που μεσολάβησε ο προκάτοχος της ΕΕ, με το τρίμηνο μορατόριουμ για τη διαδικασία της ανεξαρτησίας που η Σλοβενία ​​είχε συμφωνήσει, οι τελευταίοι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες έφυγαν από τη Σλοβενία ​​τον Οκτώβριο του ίδιου έτους με τις γιουγκοσλαβικές αρχές να συνειδητοποιούν ότι η Σλοβενία ​​δεν μπορούσε πλέον να πειστεί να παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία./ibna