Ως απειλούμενη τοποθεσία προτείνει τη λίμνη Οχρίδα η UNESCO, λόγω κρατικής αδράνειας

Ως απειλούμενη τοποθεσία προτείνει τη λίμνη Οχρίδα η UNESCO, λόγω κρατικής αδράνειας

Η περιοχή που περιβάλλει τη λίμνη Οχρίδα, τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία, έχει προταθεί επίσημα για προσθήκη στη λίστα των απειλούμενων περιοχών της UNESCO.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 53 τοποθεσίες στη λίστα. Εάν προστεθεί η Οχρίδα, θα είναι η τέταρτη τέτοια τοποθεσία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τοποθεσίες είναι το Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης, το Ναυτιλιακή Εμπορική πόλη του Λίβερπουλ και τα Μεσαιωνικά Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκπρόσωπος της UNESCO είπε ότι η πρόταση για προσθήκη στη λίστα δεν αποτελεί τιμωρία. Αντίθετα, παρέχει μια ευκαιρία σε ένα κράτος να ζητήσει «τεχνική και ακόμη και οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλιση της εξαιρετικής καθολικής αξίας».

Η UNESCO περιγράφει τη λίμνη της Οχρίδας ως «υπερθετικό φυσικό φαινόμενο» και καταφύγιο για μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ορισμένες από αυτές χρονολογούνται από την Τριτογενή περίοδο, η οποία είναι πριν από περισσότερα από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Είναι επίσης ο τόπος για έναν από τους παλαιότερους ανθρώπινους οικισμούς στην Ευρώπη. Επιπλέον, φιλοξενεί το παλαιότερο σλαβικό μοναστήρι, πάνω από 800 βυζαντινές εικόνες από τον 11ο-14ο αιώνα και πολλά προϊστορικά οικιστικά υπολείμματα. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία στη χερσόνησο Lin που χρονολογείται από τα μέσα του 6ου αιώνα.

Αλλά η περιοχή απειλείται εδώ και αρκετό καιρό. Τον Ιανουάριο, η UNESCO ταξινόμησε και πάλι την πόλη της Οχρίδας ως απειλούμενη, μετά από 18 μήνες προειδοποιήσεων. Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έκανε πολλά για να διορθώσει διάφορα θέματα και την εμφάνιση νέων απειλών.

Ζητήματα όπως η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, η έλλειψη ανταπόκρισης σε παράνομες κατασκευές και η καταστροφή της φύσης και του οικοσυστήματος κατονομάστηκαν ως μερικά από τα βασικά προβλήματα. Η UNESCO πρόσθεσε ότι υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης από τους ντόπιους και τις αρχές σχετικά με την ανάγκη διατήρησης της κληρονομιάς τους και των φυσικών αξιών της περιοχής.

Η UNESCO ζήτησε επίσης από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τη νομική προστασία. Αυτό περιλαμβάνει την ταξινόμηση των λυμάτων, τη θέσπιση μορατόριουμ της παράκτιας και αστικής ανάπτυξης, τη δημιουργία καταλόγου παράνομων κατασκευών και την κατεδάφιση εκείνων που αποτελούν απειλή για την περιοχή.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κίνα μεταξύ 16-31 Ιουλίου 2021.

Η Επιτροπή είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει την κατάσταση στο Αργυρόκαστρο, έναν άλλο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου η κατασκευή ενός πάρκινγκ και ενός νέου δρόμου απειλούν την αρχαία πόλη./ibna