Κοσσυφοπέδιο: Δεν δεσμεύτηκε το Παρίσι για την απελευθέρωση των θεωρήσεων

Κοσσυφοπέδιο: Δεν δεσμεύτηκε το Παρίσι για την απελευθέρωση των θεωρήσεων

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron στο Παλάτι Elysee την Τετάρτη, δήλωσε ότι το Παρίσι δεν δεσμεύτηκε να απελευθερώσει τις θεωρήσεις βίζας για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Kurti είπε ότι συζήτησε με τον Macron για τις αμοιβαίες σχέσεις και το Διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Ο Πρόεδρος Macron κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να επιτύχουν συμβιβασμό και να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις.

«Καλώ το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να δράσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να κοιτάξουν με σιγουριά το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Macron πριν από τη συνάντηση με τον Kurti.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Kurti είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Σερβία το καθεστώς των αμοιβαίων σχέσεων και όχι το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του Κοσσυφοπεδίου – RTK μετά τη συνάντησή του με τον Macron, ο Kurti είπε ότι ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί με αμοιβαία αναγνώριση. «Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η κρατική κυριαρχία, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Σερβία το καθεστώς των σχέσεών μας και όχι το καθεστώς μας, γιατί αυτό αποφασίστηκε όταν το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία», δήλωσε ο Kurti.

Ο Kurti είπε ότι συζήτησε επίσης με τον Macron για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, αλλά δεν υπάρχει υπόσχεση για την κατάργηση βίζας. «Είμαι πεπεισμένος ότι έλαβαν το μήνυμά μας [Γαλλία], αλλά δεν υπάρχει καμία υπόσχεση να κυμαινόμενες βίζες», δήλωσε ο Kurti στο RTK.

Παρά την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η Γαλλία και η Ολλανδία παραμένουν δύσπιστες, εμποδίζοντας το καθεστώς χωρίς βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή Schengen της ΕΕ./ibna