Zaev-Rama: Τα Βαλκάνια υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, και όχι η ΕΕ

Zaev-Rama: Τα Βαλκάνια υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, και όχι η ΕΕ

Ένα ισχυρό μήνυμα από τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μετά την αποτυχία των υπουργών της ΕΕ να άρουν το βέτο της Βουλγαρίας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εστάλη σε κοινή συνέντευξη τύπου των Zaev και Rama από τα Σκόπια.

«Τα Βαλκάνια υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι την ΕΕ», ανέφεραν ο Zoran Zaev και ο Edi Rama στις δηλώσεις τους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την αποκλειστικότητα της Ευρώπης, ειδικά όταν δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Και σήμερα οι ευρωπαϊκές αξίες υπερασπίζονται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που τις προωθεί.

Η κοινή δήλωση, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων διαβάστηκε από τον Zaev και τον τρόπο που το παρουσίασε (με αυστηρό τόνο) και αυτό που διάβασε ήταν σαφές για τους ηγέτες των δύο χωρών ότι «έβραζαν» από τις συνεχείς υποσχέσεις, τις καθυστερήσεις και τις απογοητεύσεις από την ΕΕ. Ωστόσο, δήλωσαν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά το γεγονός ότι η Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της. Ο Zoran Zaev αποκάλεσε τον Edi Rama «συνάδελφο, φίλο, σύντροφο, αδελφό».

«Η Ευρώπη έχει πρόβλημα. Η μεγάλη οραματική ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει πρόβλημα σήμερα. Και το πρόβλημα είναι η ίδια η ΕΕ. Οι Βρυξέλλες μας είπαν ότι δεν κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν την επάξια ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το γεγονός ότι 26 κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό μιας χώρας είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης που προκαλείται από την ίδια την ΕΕ», δήλωσε ο Zaev στην αρχή της δήλωσης.

Σύμφωνα με τον Zaev, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι μόνες και δεν θα είναι μόνες, ούτε απομονωμένες. Οι λαοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας έχουν μπροστά τους τον ίδιο δρόμο, το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες – ευρωπαϊκές αξίες, όχι πολιτικές τειχών και διχασμών. Τονίζοντας ότι οι άλλες τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μαζί τους, ο Zaev είπε: «Είμαστε η Ευρώπη, ανεξάρτητα από το αν η ΕΕ θα άρει τους αποκλεισμούς ή όχι».

Στη συνέχεια, σε ένα μήνυμα προς εγχώριους και ευρωπαίους πολιτικούς, οι Zaev και Rama δηλώνουν το παράδοξο της στιγμής: «Ο συναγερμός είναι ενεργοποιημένος. Η ουσία και οι αξίες της ΕΕ είναι υπό αμφισβήτηση. Οι ευρωπαϊκές αξίες επιβεβαιώνονται σήμερα από τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Zaev δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να είναι όμηρος διμερών ζητημάτων.

«Η πρόοδός μας στην ένταξη στην ΕΕ πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαια, τη νομοθεσία της ΕΕ και την επίτευξη των ευρωπαϊκών προτύπων. Γι ‘αυτό πιστεύουμε ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις ή στο πλαίσιο. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο και είναι μια κοινή θέση από όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η εθνική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας είναι απλώς αδύνατο να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Έχουμε δείξει θάρρος και ειλικρινή βούληση να επιλύσουμε τις διμερείς σχέσεις μέσω αμοιβαίου σεβασμού και προστασίας της εθνικής αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους Zaev και Rama, η απόφαση της ΕΕ είναι μια τεράστια αποτυχία για την πολιτική διεύρυνσης και ένα κακό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή.

Ο Zaev ανέφερε ότι πήγε στη Σόφια με ανοιχτή καρδιά και χείρα φιλίας για να βρει λύση και την ετοιμότητα να προχωρήσει με τη Βουλγαρία. Ωστόσο, «παρά την υποστήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, οι Βούλγαροι ομόλογοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετή δύναμη και να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Βουλγαρίας δεν είναι στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

Εκ μέρους του και για λογαριασμό του Rama, είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι οι ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις ανοίγουν αναπόφευκτα την πόρτα σε αυτούς και ενθαρρύνουν τους ευρωσκεπτικιστές. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να βρει μια φόρμουλα για να κρατήσει τον λόγο της και να συνεχίσει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.»

Τέλος, έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα: «Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν τα παρατάω. Σε αυτούς που δεν με γνωρίζουν, να γνωρίζουν ότι δεν τα παρατάω. Θα πάω στη Σόφια ξανά, ξανά, ξανά και θα αναζητήσω λύση και θα το πετύχουμε».

Ο Edi Rama είχε μια σύντομη ομιλία στην οποία τόνισε ότι η ΕΕ απέτυχε να λάβει τη σωστή απόφαση για άλλη μια φορά. «Ό, τι κι αν συμβεί, ό, τι αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, θα παραμείνουμε δεσμευμένοι να ενισχύσουμε την οικονομία, να βελτιώσουμε την ευημερία των λαών μας και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας». Η ΕΕ μπορεί να ορίσει καθήκοντα, μπορεί να ορίσει προθεσμίες, ημερομηνίες, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, που βρίσκεται στη μέση της Ευρώπης, ούτε το μέλλον των λαών μας ως ευρωπαϊκών εθνών στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Rama για το βουλγαρικό βέτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία έχει ολοκληρώσει το καθήκον της από την εποχή του Σκεντέρμπεη και των αναβιωτών. Για εμάς, ο ήλιος ανατέλλει εκεί που δύει, και το μέλλον μας είναι εκεί όπου ο Θεός μας έχει ορίσει να έχουμε τη δική μας χώρα, στην καρδιά της Ευρώπης. Η ΕΕ απέτυχε να τηρήσει την υπόσχεσή της, να παραμείνει αφοσιωμένη και να βρίσκεται στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Rama.

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί με όλη της τη δύναμη, επειδή δεν μας επιβάλλεται από έξω, αλλά από μέσα μας και δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη στάση της ΕΕ απέναντί ​​μας, και θα συνεχιστεί η περιφερειακή συνεργασία.

«Η τήξη των συνόρων μεταξύ μας είναι να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο για την πλήρη εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ: ​​ελευθερία κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Θα συνεχιστεί ακατάπαυστα, επειδή είμαστε πολύ μικροί για να έχουμε ισχυρές οικονομίες που παραμένουν ξεχωριστές μεταξύ τους. Αλλά είμαστε αρκετά μεγάλοι αν μετατρέψουμε την περιοχή σε έναν κοινό οικονομικό χώρο μεταξύ τους.»/ibna