Β-Ε: Οι Πρόεδροι των δυο Κοινοβουλίων προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες

Β-Ε: Οι Πρόεδροι των δυο Κοινοβουλίων προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες

Οι Πρόεδροι της Βουλής των Λαών της Β-Ε Bakir Izetbegović και της Βουλής των Αντιπροσώπων Borjana Krišto έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Προέδρων από τα Δυτικά Βαλκάνια για να συζητήσουν τον ρόλο των κοινοβουλίων στη διεύρυνση της ΕΕ μετά το COVID, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε η δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Πρόεδροι από τα κοινοβούλια της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκεί θα συζητήσουν τον βασικό ρόλο των κοινοβουλίων στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ σε μια μετα-COVID εποχή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν επίσης μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος Sassoli είπε ότι ήταν ευτυχής να καλωσορίσει τους ομιλητές από τα Δυτικά Βαλκάνια για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιωθεί εκ νέου ο ρόλος των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ισχυρών δημοκρατιών, κατάλληλων για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό μετά την κρίση COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει τα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο».

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, που εκπροσωπούν την τρέχουσα και την επικείμενη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η πρώτη σύνοδος κορυφής των Κοινοβουλίων του ΕΚ-Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Ιανουαρίου 2020 υπό την αιγίδα του Προέδρου Sassoli. Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε στη συνέχεια επιβεβαίωσε τον θεμελιώδη ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ΕΕ και στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του λαού των Δυτικών Βαλκανίων./ibna