ΕΕ – Μαυροβούνιο διοργάνωσαν Διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο

ΕΕ – Μαυροβούνιο διοργάνωσαν Διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο

Η πρωταρχική προτεραιότητα για το Μαυροβούνιο είναι η εκπλήρωση των ενδιάμεσων σημείων αναφοράς που ορίζονται στα κεφάλαια του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhelyi στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021 στο Λουξεμβούργο.

«Με χαρά άκουσα, από τον πρωθυπουργό, τη δέσμευση του Μαυροβουνίου για επίτευξη αυτού του στόχου και ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων και στα δύο κεφάλαια κανόνων δικαίου. Είναι πλέον σημαντικό για όλους τους πολιτικούς παράγοντες στο Μαυροβούνιο – είτε πρόκειται για κυβέρνηση, κοινοβούλιο και δικαστικό σώμα – να μετατρέψει αυτή τη δέσμευση σε απτά αποτελέσματα. Αυτό είναι το κλειδί για την περαιτέρω πρόοδο της διαδικασίας ένταξης, έναν στόχο που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του Μαυροβουνίου », δήλωσε ο Varhelyi.

Εξ ονόματος της πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ, η Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας για την Ευρώπη, Ana Paula Zacharias, δήλωσε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη ήταν πολύ σημαντική για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Μαυροβουνίου με σκοπό να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

«Η ΕΕ χαιρέτισε τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου, της πιο προηγμένης χώρας στην ενταξιακή διαδικασία. Σημειώσαμε ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει να καθοδηγείται από την πρόοδο του Μαυροβουνίου στην προετοιμασία για την ένταξη », δήλωσε ο Zacharias.

Ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι πρωτοπόρο στην ένταξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι, στη διακυβερνητική διάσκεψη, οι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία βασιζόμενη στην αξία. Είπε ότι, εάν θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης, το Μαυροβούνιο πρέπει να επιτύχει εθνική συναίνεση για βασικά θέματα. Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell.

Ο Krivokapić είπε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ Μαυροβουνίου και ΕΕ έδωσε ισχυρή ώθηση στην πολιτική διεύρυνσης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να γίνει το επόμενο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Borrell αναφέρθηκε με επαίνους στην κυβέρνηση για τη σαφή γεωστρατηγική πορεία του Μαυροβουνίου.

Ενώ χαιρετίζει τις αναμφισβήτητες προσπάθειες του Μαυροβουνίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, ο Borrell συμφώνησε ότι απαιτείται περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια για τα κεφάλαια 23 και 24, συνοδευόμενα από μεγαλύτερη αξιοπιστία και αξιοπιστία της διαδικασίας ένταξης», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Πρόκειται για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Μαυροβουνίου στο πλαίσιο της νέας μεθοδολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ποντγκόριτσα./ibna