Σλοβενία: Η Διεθνής Διαφάνεια προτρέπει την καλύτερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Σλοβενία: Η Διεθνής Διαφάνεια προτρέπει την καλύτερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Η Διεθνής Διαφάνεια (ΔΔ) Σλοβενία ​​στις 23 Ιουνίου, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος, εφιστά για άλλη μια φορά την προσοχή στην ανάγκη προστασίας των ατόμων που αναφέρουν υποψίες παρατυπιών για το δημόσιο συμφέρον.

Οι μάρτυρες δημοσίους συμφέροντος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Σλοβενίας, σώζουν ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ αποκαλύπτοντας υποψίες διαφθοράς, άχρηστη χρήση δημόσιου χρήματος, παρατυπίες στη δημόσια υγεία και προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, πολύ συχνά, προειδοποιεί η ΔΔ Σλοβενία, αυτά τα γενναία άτομα απειλούνται με αντίποινα για αναφορά. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Transparency International World Corruption Barometer 2021 (GCB) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων από τη Σλοβενία ​​εκτιμούσαν ότι οι πολίτες φοβούνται τα αντίποινα όταν αναφέρουν διαφθορά, το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

«Για να καταπολεμήσουμε την διαφθορά πιο αποτελεσματικά και για ένα υψηλότερο επίπεδο δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύσουμε επαρκώς τους καταγγέλλοντες. Ακόμα, όσοι εκδικούνται τους καταγγέλλοντες συχνά μένουν ατιμώρητοι. Τα αντίποινα μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση των καταγγελλόντων, αλλά μπορούν επίσης να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Μεταφέροντας την οδηγία της ΕΕ για την προστασία των αιτούντων στη νομική μας τάξη, θα ήταν ευκολότερο να τους προσφέρουμε επαρκή προστασία », δήλωσε ο Δρ Alma Sedlar, Πρόεδρος της ΔΔ Σλοβενίας.

Η Διεθνής Διαφάνεια της Σλοβενίας έστειλε επιστολή στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης Marjan Dikaučič την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζοντας ότι παρά τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά της οδηγίας, το εξειδικευμένο και το ευρύ κοινό στη Σλοβενία ​​δεν γνωρίζουν ακόμη τη μορφή με την οποία θα μεταφερθεί στη Σλοβενία η οδηγία και ποιες νομικές λύσεις σχεδιάζει το υπουργείο κατά τη μεταφορά.

Όπως φαίνεται από τον ιστότοπο του EU Whistleblowing Monitor, τα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ κατέδειξαν πρόοδο στη μεταφορά της οδηγίας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021, αλλά η Σλοβενία ​​δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

«Όταν η οδηγία εγκρίθηκε το 2019, κάναμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της είναι φιλόδοξη και προχωρημένη. Θέλαμε η Σλοβενία ​​να γίνει παράδειγμα για άλλους στον τομέα της προστασίας των καταγγελλόντων. Φοβόμαστε ότι το τρένο έχει ήδη φύγει. Ωστόσο, παραμένουμε πεπεισμένοι για την ανάγκη παρουσίασης του σχεδίου μεταφοράς το συντομότερο δυνατό και για τη σύσταση μιας ευρείας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, που θα συμμετάσχουν στη σύνταξη του νόμου. Τον περασμένο μήνα, η γειτονική Κροατία έκανε το ίδιο», δήλωσε ο Sedlar.

Σύμφωνα με έρευνες του Ευρωβαρόμετρου το 2017 και το 2020 σχετικά με το θέμα της διαφθοράς, ο αριθμός των ανθρώπων στη Σλοβενία ​​που ξέρουν πού να αναφερθούν για διαφθορά μειώνεται ακόμη και στο πλαίσιο της ΔΔ Σλοβενίας, το «Spregovori! Το Κέντρο »λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, προσφέροντας δωρεάν συμβουλές σχετικά με αναφορές και προστασία στους καταγγέλλοντες. Το νέο κανάλι εφαρμογών επιτρέπει τόσο την ανωνυμία όσο και την προστασία των ταυτοτήτων των αιτούντων, καθώς και την επακόλουθη επικοινωνία τόσο των ανώνυμων όσο και όλων των άλλων αιτούντων με τους συμβούλους του Κέντρου./ibna