Zaev: Χρειαζόμαστε Βαλκάνια που ζουν στο παρόν και χτίζουν ένα ευημερών μέλλον

Zaev: Χρειαζόμαστε Βαλκάνια που ζουν στο παρόν και χτίζουν ένα ευημερών μέλλον

Η Βόρεια Μακεδονία καλλιεργεί ευρωπαϊκές αξίες, επιδεικνύει ευρωπαϊκούς τρόπους, πολιτική βούληση και χτίζει σχέσεις καλής γειτονίας απαραίτητες για την οικονομική ευημερία και ένα καλύτερο πρότυπο για τους πολίτες. Το μήνυμα από τη Διάσκεψη Κορυφής των Δελφών στην Αθήνα το στέλνω κι από εδώ από τα Σκόπια. Χρειαζόμαστε οικονομικά ευημερούντα Βαλκάνια στον 21ο αιώνα, ενσωματωμένα στην ΕΕ. Σήμερα, θα προσθέσω, τα Βαλκάνια που ζουν στο παρόν και χτίζουν ένα ευημερών μέλλον, και το παρελθόν είναι ένα μάθημα που οι διαιρέσεις και οι οχλαγωγίες δεν οδηγούν πουθενά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev στα εγκαίνια του πρώτου Οικονομικού Φόρουμ των Σκοπίων.

«Έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή μας πορεία, και η ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει σιγουριά, ασφάλεια και μια εξαιρετική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Zaev.

«Η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα κεφάλαια ένταξης στην ΕΕ, η οποία επιβεβαιώνεται άνευ όρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία 26 από τα 27 κράτη μέλη. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους για την έναρξη αυτής της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Προεδρίας, με την Πορτογαλία ή την επόμενη προεδρία με τη Σλοβενία», δήλωσε ο Zaev, εκφράζοντας ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πρώτο οικονομικό φόρουμ στα Σκόπια, είπε ο Zaev, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και ίσους όρους για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η εθνική οικονομία είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη. Έχουμε επιτύχει υψηλή ανάπτυξη για όλους τους επενδυτές με συνολική παραγωγή από ελεύθερες ζώνες που φτάνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 46% των συνολικών εξαγωγών σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν το 8% του εθνικού ΑΕΠ», δήλωσε ο Zaev.

Τα οφέλη από την επένδυση σε ζώνες βιομηχανικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Zaev, αναγνωρίζονται από όλους τους επενδυτές, εκτός από χαμηλούς φόρους 10 τοις εκατό, καθώς και από ορισμένες φορολογικές απαλλαγές για κέρδη έως και τα δέκα χρόνια.

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Γ. Τσομώκος είπε κατά την έναρξη ότι ο κύριος στόχος είναι να ενώσει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από την περιοχή σε ένα μέρος, όπου θα συζητήσουν μ’ έναν εποικοδομητικό και γόνιμο τρόπο για την πολιτική πρόοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, Άρης Βλάχος, δήλωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επενδύοντας σε βασικούς κλάδους, όπως οι τομείς της ενέργειας και των τραπεζών, τη βιομηχανία και το εμπόριο.

«Οι Έλληνες επενδυτές έχουν σήμερα ένα κοινοπρακτικό κεφάλαιο πέντε χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργούν περίπου 25 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε να δούμε αυτήν την τάση να αυξάνεται, καθώς και περισσότερες περιφερειακές πρωτοβουλίες συνεργασίας και επενδύσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Βλάχος.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με τίτλο “Νέα Αυγή: Θέτοντας τα θεμέλια της Σταθερότητας και της Ευημερίας” είναι μια πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία./ibna