Β-Ε: Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε συναντήθηκαν με τη σύμβουλο του Προέδρου της Γαλλίας

Β-Ε: Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε συναντήθηκαν με τη σύμβουλο του Προέδρου της Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik και το Μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović δέχτηκαν την Τρίτη, την Isabelle Dumont, διπλωματική σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε ευχαρίστησαν τον λαό και την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Γαλλίας για την υποστήριξή τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Αναφέρθηκε η συνέχεια των πολιτικών στάσεων της Γαλλίας απέναντι στη Β-Ε ως πολυεθνικό, κυρίαρχο κράτος δημοκρατικής τάξης, ενσωματωμένο σε μια σταθερή περιοχή και Ευρώπη.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία στη Β-Ε εφαρμόζει διάφορα προγράμματα συνεργασίας για τη στήριξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην πορεία της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, εφαρμόζεται σε τέσσερις βασικούς τομείς: εσωτερική ασφάλεια, τεχνική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. και επιστημονική συνεργασία, πολιτισμός και κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της Γαλλοφωνίας και της συνεχιζόμενης εξαγοράς της Acquis», ανέφερε σε δήλωση η Προεδρία της Β-Ε.

Η σύμβουλος Dumont υπενθύμισε στα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο το 2018, η Γαλλία αποφάσισε να επεκτείνει την εντολή του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης (AFD) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα είναι υπεύθυνη για χρηματοοικονομικές επενδύσεις σε σημαντικά έργα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τα επόμενα χρόνια. ειδικά στους τομείς της περιφερειακής ολοκλήρωσης, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας.

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι κατά την προσεχή περίοδο, ο πολιτικός διάλογος θα πρέπει να ενισχυθεί με την ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων από τις δύο χώρες. Με την ευκαιρία αυτή, τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε επανέλαβαν την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, να επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Γαλλίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Christine Toudic, και ο Αρχηγός Αποστολής στη Διεύθυνση Ηπειρωτικής Ευρώπης του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Γαλλίας Guillaume Rousson.

Εκ μέρους του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο Željko Komšić, σύμβουλοι του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Slaven Kovačević και ο Davor Vuletić./ibna