Λουξεμβούργο: Το Μαυροβούνιο θα είναι το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ

Λουξεμβούργο: Το Μαυροβούνιο θα είναι το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel. Ο Krivokapić παραμένει στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρωθυπουργός Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι διοργανώθηκε την παραμονή της 23ης Ιουνίου – την Ημέρα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Εκ μέρους της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, και εξ ονόματός του, συγχαίρει τον πρωθυπουργό και τους πολίτες του Λουξεμβούργου για την εθνική εορτή και τους εύχεται περαιτέρω πρόοδο και ευημερία. «Το Μαυροβούνιο εκτιμά ιδιαίτερα την εμπειρία του Λουξεμβούργου, ως πρότυπο ενός επιτυχημένου ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά δυναμικά και την ένταξη στην ΕΕ για να δημιουργήσει μια ευημερούσα κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, ευχαρίστησε τον Krivokapić για τα συγχαρητήρια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση στην οποία είπε ότι το Λουξεμβούργο είναι φίλος του Μαυροβουνίου και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναβαθμίζονται συνεχώς.

Ο Πρωθυπουργός Bettel ​​είπε ότι το Λουξεμβούργο στηρίζει το Μαυροβούνιο στη διαδικασία ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι θα είναι το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ. Αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Krivokapić να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο και πρότεινε να υπογραφεί μια συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Μαυροβουνίου και Λουξεμβούργου. Είπε ότι θα έρθει στο Μαυροβούνιο μαζί με την αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου και ότι το κύριο θέμα θα ήταν η βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι, από την 1η Απριλίου 2021, μέσω της αεροπορικής εταιρείας Luxair, υπάρχει ήδη απευθείας αεροπορική εταιρεία στη διαδρομή Λουξεμβούργο – Ποντγκόριτσα, καθώς και η γραμμή μεταξύ Λουξεμβούργου και Tivat, η οποία άρχισε να λειτουργεί στις 15 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Bettel ​​επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι της διασποράς του Μαυροβουνίου είναι εξέχοντες εκπρόσωποι της λουξεμβουργιανής κοινωνίας. Ο Bettel ​​πρότεινε επίσης ανταλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία προσχώρησης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισαν ότι η διατήρηση της δυναμικής της διαδικασίας ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Đorđe Radulović, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση./ibna