Σλοβενία: Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή, δήλωσε ο Logar

Σλοβενία: Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή, δήλωσε ο Logar

Πριν από την έναρξη της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Anže Logar δήλωσε στη συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη Euroactiv ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία ​​υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την επέκταση της σύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντικαταστήσει την προσέγγιση «ας δούμε τι θα συμβεί» με μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar στο Euroactiv.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή. «Οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, η διεύρυνση είναι το επόμενο βήμα για αυτές», είπε, αναφέροντας την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ως παραδείγματα.

Όταν ρωτήθηκε για τα λεγόμενα non-paper που εμφανίστηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και έδειχναν αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια, ο υπουργός Logar απάντησε ότι η Σλοβενία ​​υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην περιοχή, αλλά έχει μεγάλες ελπίδες για τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ στη Β-Ε, Christian Schmidt, ο οποίος διαδέχθηκε πρόσφατα τον Valentin Inzko.

«Εάν ξεκινήσουμε με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και εάν υπάρξει πρόοδος στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, αυτό σίγουρα θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την περιοχή, η οποία θα οδηγήσει κατά συνέπεια σε μια πιο αποτελεσματική Β-Ε», δήλωσε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών .

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο υπουργός Logar αναγνώρισε ότι οι σχέσεις «στην πραγματικότητα δεν ήταν πολύ καλές». «Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μία φωνή και πρέπει να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση για το πού βρισκόμαστε πριν από τα επόμενα βήματα.»

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πανδημία Covid-19 έδειξε ότι «έχουμε εξαρτηθεί πολύ από το Πεκίνο». «Υπάρχει μια ανισορροπία στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Κίνας, και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σημασία των σχέσεων που πρέπει να τεθούν σε ισότιμη βάση εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Logar./ibna