Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan von der Leyen εν’ όψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan von der Leyen εν’ όψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen όπου συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την αναθεώρηση της συμφωνίας του 1995 της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Πρόεδρο της ΕΕ, για έναρξη των συνομιλιών για την αναθεώρηση της τελωνειακή ένωσης το συντομότερο δυνατό χωρίς προϋποθέσεις.

Η Τουρκία έχει κάνει το μέρος που την αφορά και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο Erdogan στη von der Leyen, προσθέτει η δήλωση.

Η Τουρκία έχει από καιρό πιέσει για αναθεώρηση της 25χρονης συμφωνίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Erdogan ανέφερε επίσης ότι ο τουρκικός λαός περίμενε από καιρό την απελευθέρωση των θεωρήσεων – κάτι που υποσχέθηκε αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό το 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας – και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας με όλα τα στοιχεία της, καθώς και την ενίσχυση της συμφωνίας.

Με ανάρτηση της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο twitter δήλωσε ότι «Συζητήσαμε την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το COVID-19, το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν».

Ωστόσο, νωρίτερα τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί κυρίως στις σχέσεις με τη Ρωσία και δεν θα συζητήσουν σε βάθος την Τουρκία.

Η Von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel επισκέφθηκαν την τουρκική πρωτεύουσα την Άγκυρα τον Απρίλιο.

Μετά από συνομιλίες με τον Erdogan, ο Michel είπε ότι το μπλοκ ήταν έτοιμο να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη ατζέντα για την ενίσχυση της συνεργασίας για την οικονομία και τη μετανάστευση./ibna