Συνέντευξη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως Laura Codruța Kövesi στο Faces of Democracy

Συνέντευξη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως Laura Codruța Kövesi στο Faces of Democracy

Ο Sven Lilienström, ιδρυτής της πρωτοβουλίας Faces of Democracy, μίλησε με τη 48χρονη Laura Codruța Kövesi για τη δημοκρατία, τη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Laura Codruța Kövesi, Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, είναι επικεφαλής της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιουνίου 2021. Προηγουμένως, η γεννημένη στη Ρουμανία ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη χώρα της. Το EPPO είναι η πρώτη υπερεθνική εισαγγελέα στον κόσμο με την ικανότητα διεξαγωγής διασυνοριακών ερευνών. Είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που έχει συσταθεί για την έρευνα και τη δίωξη αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορισμένες μορφές απάτης επιδοτήσεων, διαφθοράς και διασυνοριακής απάτης ΦΠΑ.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη.

Κυρία vesi, είστε η επικεφαλής της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO). Το πρώτο μας ερώτημα είναι: Πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία και οι δημοκρατικές αξίες για εσάς προσωπικά;

Μεγάλωσα σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς και έχω ακόμα πολύ ζωντανές αναμνήσεις για το πώς ήταν η ζωή. Και τότε ήμουν αρκετά τυχερή που συμμετείχα στη μακρά διαδικασία μετασχηματισμού της Ρουμανίας σε δημοκρατική κοινωνία, της οποίας η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοκρατία δεν είναι ένας αφηρημένος ορισμός που θα μπορούσα να μάθω στο σχολείο, μαζί με ένα σύνολο αξιών στις οποίες βασίζεται. Είναι μια πράξη, μια δέσμευση. Έχω μια προσωπική εμπειρία για το πόσο εύθραυστος και πολύτιμος είναι αυτός ο τρόπος οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας, πόσο δύσκολα πρέπει να εργαστούμε για να το διατηρήσουμε. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας: για μένα, η δημοκρατία είναι θεμελιώδης, όπως και ο αέρας που αναπνέω.

Η EPPO είναι η πρώτη υπερεθνική εισαγγελέα στον κόσμο. Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, μιλήσατε για μια «ιστορική στιγμή». Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της εισαγγελία και πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες της;

Για πρώτη φορά, ένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διερευνήσει, θα διώξει και θα οδηγήσει σε δίκη ποινικά αδικήματα. Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό. Κανείς εκτός από την EPPO δεν μπορεί να διώξει απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ που διαπράχθηκε μετά την 1η Ιουνίου 2021 στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Η ίδρυση της EPPO έχει πολλές ευρείες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα προκαλέσει περαιτέρω εναρμόνιση στον τομέα του ποινικού δικαίου, που αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά των πολιτών, η EPPO είναι μια συγκεκριμένη απάντηση σε ένα παλιό παράπονο: ανοίγοντας τα σύνορα, όχι μόνο επιτρέψαμε σε ανθρώπους και εταιρείες να ευδοκιμήσουν, δυστυχώς επίσης επιτρέψαμε σε εγκληματικές οργανώσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτυχθούν. Η EPPO είναι η πρώτη προσαρμογή που πρέπει να κάνουμε από αυτή την άποψη.

Θέλουμε να κάνουμε την EPPO κέντρο αριστείας για τη δήμευση εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων. Είμαι πεπεισμένη ότι η EPPO θα είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για την καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης στον ΦΠΑ.

Πέρα από τη συμβολή της στην αύξηση του γενικού αισθήματος ασφάλειας, η EPPO είναι το πρώτο πραγματικά ισχυρό εργαλείο που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου στην ΕΕ. Εφαρμόζοντας την πολύ απλή αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, η EPPO θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών στην Ένωση από ποτέ.

Μέχρι το 2018, ήσασταν επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) στη Ρουμανία. Πώς ακριβώς σκοπεύετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά, τη δωροδοκία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κράτη μέλη της ΕΕ;

Πρώτον, πρέπει να γίνει καλά κατανοητό ότι η αρμοδιότητα της EPPO περιορίζεται στη διαφθορά, τη δωροδοκία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα συμμετέχοντα κράτη μέλη όταν επηρεάζουν μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Επιπλέον, έχουμε μια περίπλοκη δομή και πρέπει να λειτουργούμε ως ενιαίο γραφείο σε 22 διαφορετικά δικαστικά συστήματα, σύμφωνα με 22 διαφορετικούς ποινικούς και ποινικούς δικονομικούς νόμους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τεράστιες προκλήσεις μπροστά μας.

Η εμπειρία μου ως εισαγγελέας μπορεί να βασιστεί σε μερικές απλές αρχές: να δουλεύω σκληρά, να μην τα παρατάω ποτέ και να τηρούμε πάντα το νόμο. Μόνο δουλεύοντας επαγγελματικά, με συνέπεια και με σεβασμό του νόμου όλη την ώρα, μπορείτε να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Θα ακολουθήσω αυτές τις αρχές στο ρόλο μου ως Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας. Το καλό είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είστε ποτέ μόνοι. Στην EPPO, όπως και στη DNA, έχω μια καλή και με κίνητρα ομάδα θαρραλέων εισαγγελέων.

Τουλάχιστον κάποιοι από τον πληθυσμό επιθυμούν περισσότερη απομόνωση και εθνική αυτονομία. Τι λέτε σε άτομα που υποστηρίζουν ότι οι εισαγγελικές έρευνες αποτελούν τον πυρήνα της εθνικής αυτονομίας;

Ναι υπάρχουν. Αλλά πρέπει να εξελιχθούμε εάν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί. Διαβάστε τις εκθέσεις της Europo, μιλήστε με τους επαγγελματίες σχετικά με τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος εν γένει, και ειδικότερα την οικονομική και χρηματοπιστωτική εγκληματικότητα.

Τι καλό κάνει να διατηρούνται αυτές οι εξουσίες σε εθνικό επίπεδο όταν οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει κύκλους εργασιών ανάλογους με αυτούς των μεγαλύτερων παγκόσμιων εταιρειών; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε κακή θέση στην καμπύλη. Τώρα μπορούμε είτε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη διαφορά είτε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δανία, η Σουηδία και η Ιρλανδία αποτελούν μια ομάδα χωρών που αρνούνται να συνεργαστούν με την εισαγγελία της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η EPPO είναι «τίγρη χωρίς δόντια»;

Αυτό δεν είναι ακριβές. Αυτά τα κράτη μέλη δεν συμμετείχαν στην ενισχυμένη συνεργασία για την ίδρυση της EPPO, επομένως δεν αποτελούν μέρος της EPPO. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούνται να συνεργαστούν με την EPPO.

Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις αντίστοιχες εθνικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Είμαστε σε επαφή με όλους και έχουμε, για παράδειγμα, ήδη συνάψει συμφωνία εργασίας με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουγγαρία. Μπορούμε ακόμα να ερευνήσουμε πολίτες και εταιρείες από αυτές τις χώρες εάν έχουν διαπράξει εγκλήματα σε ένα κράτος μέλος που συμμετέχει στην ενισχυμένη συνεργασία της EPPO.

Η πραγματική ισχύς της EPPO πρέπει να μετρηθεί σε σχέση με τη δράση της στα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα δείτε ότι είμαστε οτιδήποτε εκτός από μια «τίγρης χωρίς δόντια».

Στην εναρκτήρια ομιλία σας, τονίσατε επίσης ότι η απάτη με δημόσιους πόρους αποτελεί «σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία». Πού πιστεύετε ακριβώς ότι βρίσκεται ο κίνδυνος και πιστεύετε ότι υποτιμάται;

Τα εγκλήματα του λευκού κολλάρου όπως αναφέρονται, υποτιμούνται, συχνά ακόμη και ανεκτά, προς όφελος οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων που φιλοδοξούν να ανατρέψουν και να αντικαταστήσουν τις νόμιμες αρχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι οργανώσεις δεν αποφεύγουν να καταφεύγουν σε ακραία βία. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν έκανα την επίσημη παρουσία ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, είχα προσκαλέσει εκπροσώπους των οικογενειών της Daphne Caruana Galizia, Jan Kuciak και Martina Kusnirova. Αυτό που αποκάλυψαν αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι η φιλοδοξία των απατεώνων να καταλάβουν το κράτος. Μόλις καταληφθεί το κράτος, οι θεσμοί του σταματούν να εργάζονται για το κοινό καλό και η δημοκρατία ανατρέπεται. Αυτή η απειλή είναι πολύ πραγματική και πολύ κοινή.

Νομίζω ότι υποτιμάται γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι προφανώς βίαιο. Και επίσης, επειδή, πολιτιστικά, έχουμε συνηθίσει να είμαστε πιο ανεκτικοί με τη διαφθορά.

Πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας, κάναμε μια έρευνα μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τον αριθμό των ερευνών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας που διεξήγαγαν τα τελευταία 4 χρόνια. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες. Σε άλλες χώρες, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι για την προτεραιότητα που δίνεται σε αυτόν τον αγώνα. Επειδή ξέρω ότι δεν υπάρχουν καθαρές χώρες.

Κυρία Kövesi, η έβδομη ερώτησή μας είναι πάντα προσωπική: τι θέλετε να κάνετε κυρίως στον ελεύθερο χρόνο σας και ποιους στόχους έχετε ορίσει για τα επόμενα χρόνια – επαγγελματικά και ιδιωτικά;

Επαγγελματικά, πρέπει να παραδεχτώ ότι η τρέχουσα δουλειά μου είναι η πιο δύσκολη μέχρι τώρα. Θέλω να δώσω όλη μου την επαγγελματική εμπειρία και ενέργεια σε μια επιτυχημένη εντολή ως Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας: να κερδίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών αποδεικνύοντας ότι η EPPO είναι ένας ανεξάρτητος, ισχυρός και αποτελεσματικός θεσμός και ότι ο νόμος είναι ίσος για όλους.

Για την προσωπική μου ζωή, θα ήθελα να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου.

Κυρία Kövesi, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!/ibna

Πηγή: Faces of Democracy