Οι Σλοβένοι τουρίστες είχαν προβλήματα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα από την Κροατία

Οι Σλοβένοι τουρίστες είχαν προβλήματα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα από την Κροατία

Ο επικεφαλής των προξενικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, Andrej Ster, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι πολλοί Σλοβένοι τουρίστες που έκαναν διακοπές στην Κροατία πιάστηκαν απροετοίμαστοι από την απόφαση της κυβέρνησης το Σάββατο να βάλει ένα καλό τμήμα της Κροατίας στην πορτοκαλί ζώνη για τον COVID.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πολλοί Σλοβένοι βρισκόταν στις ακτές της Κροατίας», δήλωσε ο Ster στη Σλοβενική Τηλεόραση τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι είχαν πρόβλημα να επιστρέψουν στη χώρα.

Προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους της μετάδοσης του COVID στις χώρες πρέπει να τεθούν σε ισχύ λίγες μέρες μετά την ανακοίνωσή τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προετοιμαστούν και όχι αμέσως όπως έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, τρεις στατιστικά κροατικές περιοχές – η Αδριατική, η πόλη του Ζάγκρεμπ και η βόρεια Κροατία – χαρακτηρίστηκαν πορτοκαλί και, ως εκ τούτου, λιγότερο ασφαλείς, όσον αφορά το COVID-19.

Ως αποτέλεσμα, οι Σλοβένοι τουρίστες υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κατά του κορωνοϊού, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επιβεβαίωση ότι έχουν αναρρώσει από το COVID, κατά την επιστροφή τους στη Σλοβενία.

Η απόφαση της κυβέρνησης εμπόδισε πιθανώς τη συνοριακή αστυνομική εργασία, η οποία αντιμετώπισε τους δυσαρεστημένους τουρίστες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, δήλωσε ο Ster.

Ο πράσινος κατάλογος της Σλοβενίας περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Παννονική Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Φινλανδία και ένα μεγάλο τμήμα της Γαλλίας και του Κοσσυφοπεδίου ως ασφαλείς χώρες.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Σλοβενία ​​έχει καταγράψει μόνο 19 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού με ποσοστό 2,4 τοις εκατό θετικών περιπτώσεων μεταξύ αυτών που δοκιμάστηκαν. Ο ημερήσιος μέσος όρος των επτά ημερών είναι 75, δήλωσε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Υπάρχουν ακόμα 105 ασθενείς στα νοσοκομεία με COVID.

Συνολικά 794.068 άτομα ή το 46% του ενήλικου πληθυσμού έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου και 594,092 ή το 34,4 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (HZJZ) δήλωσε το Σάββατο ότι το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της Κροατίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19.

«Συνολικά 875.503 άτομα έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου και άλλοι 18.769 έλαβαν την εφάπαξ απαιτούμενη δόση του εμβολίου Jannsen», δήλωσε η HZJZ στην ιστοσελίδα της, σημειώνοντας ότι 894.272 άτομα, που είναι το 22% του συνολικού πληθυσμού και 26,6 ανά τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού πρώτης δόσης επιτεύχθηκε στο Ζάγκρεμπ – 41,4% του συνολικού πληθυσμού και 50,3% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης πλήρους εμβολιασμού επιτεύχθηκε στην κομητεία Krapina-Zagorje – 30,3% του συνόλου πληθυσμό και 36,3 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού./ibna