Pahor: «Καταφέραμε σπουδαία πράγματα όταν συνεργαστήκαμε»

Pahor: «Καταφέραμε σπουδαία πράγματα όταν συνεργαστήκαμε»

Με αφορμή την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, ο Πρόεδρος Borut Pahor είναι πεπεισμένος ότι αυτή η χώρα μπορεί να είναι περήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί. «Καταφέραμε υπέροχα πράγματα όταν συνεργαστήκαμε μαζί. Το να το κάνουμε χωρίς φιλόδοξους στόχους είναι ένα στοιχείο που μόλις κατακτάμε», είπε στο STA.

Ο Pahor, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική στις υψηλότερες θέσεις σε όλη τη διάρκειας από την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, υπενθύμισε ότι υπήρχαν πάντα διαφορές στην πολιτική και μεταξύ των ανθρώπων. «Αλλά υπήρξαν στιγμές που υπήρξε διάλογος και αναζητήθηκαν τρόποι για να γεφυρωθούν οι διαφορές και υπάρχουν στιγμές – δυστυχώς και τώρα – όπου υπάρχει ελάχιστος διάλογος και συνεργασία», είπε.

Στις πολλές εκδηλώσεις που παρευρίσκεται, συνειδητοποιεί ότι οι δηλώσεις που στρέφονται εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου αντιμετωπίζονται ξανά με έντονη ανταπόκριση. «Οι άνθρωποι είναι ευτυχείς που μπορούν να σφυρίξουν σε αυτό που δεν τους αρέσει. Σε καλύτερες στιγμές, αυτό που ήταν κοινό τονίστηκε ή όλοι έδιναν έμφαση στις ιδιαιτερότητες του προγράμματος τους, αλλά τώρα οι διαφορές στις αντίθετες επιλογές στιγματίζονται», είπε.

Υπάρχει ένα σχίσμα μεταξύ των ανθρώπων που είναι παρόντες στην πολιτική. «Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν πηγαίνει τόσο βαθιά όσο πιστεύει η κομματική πολιτική. Η πολιτική δεν έχει τη δύναμη να συγκλονίσει συναισθηματικά το λαό της Σλοβενίας, δεν είναι τόσο ισχυρή τελικά, τόσο αποφασιστική για την ύπαρξή τους, όπως πιστεύουν πάρα πολλοί ηγέτες του κόμματος, και αν έχω δίκιο, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις εκλογές», είπε ο Pahor.

Ωστόσο, αυτό το σχίσμα του έθνους θα μπορούσε να γίνει πιο βαθύ από «αδίστακτη συμπεριφορά» εάν το πολιτικό σχίσμα διαρκέσει περισσότερο και «γινόταν δομικού χαρακτήρα». «Αυτό θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τη Σλοβενία ​​εάν δεν μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξή της, εάν δεν επιτυγχάναμε τους στόχους και το επίπεδο ανάκαμψης που μπορούσαμε μετά την επιδημία».

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, «δεν ζούμε χαμένο χρόνο», η Σλοβενία ​​προχωρά μπροστά, «αλλά το γεγονός είναι ότι όταν δουλέψαμε μαζί, δουλέψαμε καλύτερα, περισσότερο και προς την αμοιβαία ικανοποίηση», αλλιώς ακολούθησε απογοήτευση.

Ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, «η αντιπολίτευση θα είναι πιο αξιόπιστη ως εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση εάν συμπεριφέρεται διαφορετικά με την έννοια ότι είναι πιο περιεκτική, δεσμευμένη στις αξίες που υποστηρίζει διαφορετικά πολιτικά – δηλαδή, για δημοκρατικό διάλογο και συμβιβασμό ” Μου φαίνεται όμως ότι υιοθέτησε με μεγαλύτερη συνέπεια τη συμπεριφορά του κυβερνώντος συνασπισμού και του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος. ”

«Θα είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε τις εκλογές με ελπίδα αν δούμε εναλλακτική πολιτική αλλαγή ως εναλλακτική λύση. Όποιος γνωρίζει την πιθανή ευθύνη του για τη διακυβέρνηση και το κράτος, πρέπει να γνωρίζει ότι η τρέχουσα πολιτική συμπεριφορά δεν είναι βιώσιμη. Αν θέλει να κυβερνήσει καλά, τώρα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί μια εναλλακτική λύση», είναι πεπεισμένος ο Σλοβένος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι οι ίδιες οι εκλογές δεν θα φέρουν αλλαγές, ακόμη και αν υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης. «Θα είναι εν μέρει ανακούφιση για κάποιον που είναι ενάντια στην τρέχουσα κυβέρνηση, αλλά από την εμπειρία μου ως κάποιος που νίκησε τον σημερινό πρωθυπουργό, λέω ότι η ανακούφιση είναι βραχύβια. Τότε οι άνθρωποι αναμένουν ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν με επιτυχία, αλλά δεν μπορείτε επειδή έχετε παράλυτο λόγο», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα είναι τακτικές ή πρόωρες, είπε ότι δεν έχει καμία εξουσία να το επηρεάσει. «Σίγουρα δεν ήθελα εκλογές σε περίοδο προφανής κρίσης. Μου φάνηκε ότι εάν ξεσπάσει μια πολιτική κρίση εκείνη τη στιγμή, θα εμβαθύνει την κρίση στην υγεία», εξήγησε.

Θέλει επίσης να μην υπάρξει πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Σλοβενία, καθώς αυτό θα έβλαπτε την ικανότητα της Σλοβενίας να ενισχύσει τη φήμη της στη διεθνή σκηνή./ibna