Συναντήθηκαν Çavuşoglu-Osmani στην Αττάλεια

Συναντήθηκαν Çavuşoglu-Osmani στην Αττάλεια

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mevlüt Çavuşoglu, στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία φιλοξενήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Οι υπουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο χώρες καλλιεργούν μια μακρά και στενή φιλία, χωρίς ανοιχτά ζητήματα, και ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συνδέονται με τις ίδιες αξίες όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

Στη συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εξαιρετικά καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τους υπουργούς να δεσμεύονται σε δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση των επιχειρηματικών και εμπορικών δεσμών. Η Τουρκία, ως ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Μακεδονία και σε αυτό το πλαίσιο, ο Osmani ενημέρωσε τον Çavuşoglu για την απόφαση να στείλει οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος εντός της Πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Άγκυρα, θα εργαστεί αποκλειστικά για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της άμυνας, του πολιτισμού, του τουρισμού, αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κάθε μορφής εξτρεμισμού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της τουρκικής προεδρίας 2020-2021.

Στην ομιλία του, ο Osmani παρουσίασε τις απόψεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και την επιρροή τους στη συνολική συνεργασία, καθώς και τους τρόπους βελτίωσής της ειδικότερα μέσω της μορφής SEECP.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της διαδικασίας συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, όλες οι χώρες μας εναρμονίζονται με τις ευρωατλαντικές αξίες και προσπαθούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εκτός από τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπήρξαν και άλλα σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία ήταν στην πραγματικότητα η κύρια κινητήρια δύναμη σε ολόκληρη τη διαδικασία και είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ενισχυμένης επικοινωνίας σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, ξεκινώντας από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό μέχρι την πολιτική επικοινωνία – ξεπερνάμε τις διαφορές που επιβαρύνουν την περιοχή και έχουμε ορατά οφέλη από αυτήν την επιτυχή περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε ο Osmani.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τις προτεραιότητες της τουρκικής προεδρίας της SEECP, οι οποίες επικεντρώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία μεγαλύτερης συνδεσιμότητας εντός της περιοχής, της νεολαίας και της σημασίας της για τις κοινωνίες, την ψηφιοποίηση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω ενίσχυσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βασικών ευρωπαϊκών αξιών που παραμένουν στο επίκεντρο όλων των μελών της SEECP.

Το φόρουμ SEECP αποτελείται από 13 μέλη από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η Βόρεια Μακεδονία ενώνεται με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μολδαβία, Κοσσυφοπέδιο, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία./ibna