Η Αυστρία θα παρέχει ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίου COVID στα Βαλκάνια

Η Αυστρία θα παρέχει ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίου COVID στα Βαλκάνια

Η Αυστρία αναφέρει ότι σκοπεύει να στείλει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου COVID-19 στα Δυτικά Βαλκάνια, επιπλέον των δόσεων που διοχετεύει προς την περιοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Καγκελάριος Sebastian Kurz έκανε την ανακοίνωση στη Βιέννη στις 18 Ιουνίου μετά από σύνοδο κορυφής με ομολόγους του από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που δεν είναι κράτη μέλη της ΕΕ – Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός υποδομών της Αλβανίας και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Miroslav Lajcak.

Τον Απρίλιο, η Αυστρία δεσμεύτηκε ήδη να στείλει 651.000 δόσεις εμβολίου Pfizer / BioNTech στις έξι βαλκανικές χώρες μέχρι τον Αύγουστο για λογαριασμό της ΕΕ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Βιέννης, ο Kurz είπε: «Από εκεί και πέρα, θέλουμε επίσης να κάνουμε μια διμερή συνεισφορά ως Δημοκρατία της Αυστρίας και έχουμε αποφασίσει ως κυβέρνηση ότι θα διαθέσουμε ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου στις πολιτείες της τα Δυτικά Βαλκάνια.»

Οι δόσεις θα παραδοθούν μεταξύ Αυγούστου και τέλους του έτους, δήλωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι στην αρχή θα είναι κυρίως δόσεις από τον κατασκευαστή AstraZeneca.

Ένας εκπρόσωπος αναφέρθηκε ότι είπε ότι θα πρέπει να αποφασιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες – συμπεριλαμβανομένων των χωρών που θα λαμβάνουν τις δόσεις ή πώς θα διανεμηθούν μεταξύ τους -.

Το ένα τέταρτο των περίπου εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων της Αυστρίας εμβολιάστηκαν πλήρως.

Ο Kurz επανέλαβε στις 18 Ιουνίου ότι η Βιέννη τάσσεται υπέρ μιας νέας ώθησης για την ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλο έργο απαραίτητο για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και τα τελευταία χρόνια, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί», είπε.

Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία./ibna