Β-Ε: Διαφορετικές αντιδράσεις σχετικά με την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου σχετικά με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Β-Ε: Διαφορετικές αντιδράσεις σχετικά με την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου σχετικά με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Αφού το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, Σέρβοι πολιτικοί στη Β-Ε καταδίκασαν μια τέτοια κίνηση ως «προδοσία» και «πράξη εχθρότητας προς τους Σέρβους». Από την άλλη πλευρά, οι Βόσνιοι πολιτικοί την καλωσόρισαν ως «πράξη συμφιλίωσης που είναι σημαντική για το μέλλον όλων των εθνών».

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, Željko Komšić και Šefik Džaferović, χαιρέτισαν την έγκριση του ψηφίσματος λέγοντας ότι ήταν μια πράξη πολιτισμού.

«Το θεωρώ πράξη πολιτισμού, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι απαγορεύει την άρνηση γενοκτονίας», δήλωσε ο Komšić, προσθέτοντας ότι «η Β-Ε και η Σερβία πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Η έγκριση του ψηφίσματος για το Βοσνιακό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović αντιπροσωπεύει «ένα πολιτιστικό βήμα προς τα εμπρός και μια ανυπολόγιστη συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Γι’ αυτό χαιρετίζω αυτήν την απόφαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και την θεωρώ μια ειλικρινή και φιλική πράξη. Η αποδοχή των γεγονότων που διαπιστώθηκαν στις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης είναι ο μόνος σωστός τρόπος για να κοιτάξουμε το παρελθόν, και η αντιμετώπιση της αλήθειας και η αποδοχή της δικαιοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μόνιμης ειρήνης και υγιών σχέσεων,” πρόσθεσε ο Džaferović.

Το μέλος της Σερβικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, καθώς και άλλοι Σέρβοι πολιτικοί, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή στον κυβερνώντα συνασπισμό, είχαν πολύ διαφορετική άποψη.

Ο Dodik δήλωσε την Παρασκευή ότι «αντιλαμβάνεται την απόφαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να εγκρίνει το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ως απολύτως εχθρική πράξη».

«Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου δεν απέδειξε τίποτα για τη Σρεμπρένιτσα, αλλά απέδειξε ότι είναι επίσης συνεχώς αντι-Σέρβοι. Το βιώνω απολύτως ως εχθρική πράξη και θα ξέρω πώς να τους αντιμετωπίσω και τη στάση τους απέναντι σε αυτό, καθώς και προς την πλειοψηφία του Μαυροβουνίου που υποστηρίζει το ψήφισμα », επεσήμανε ο Dodik.

Μιλώντας για το RTRS, ο Milorad Dodik τόνισε ότι «είναι ακατανόητο για το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να ψηφίσει το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» και ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στη Β-Ε.

«Εάν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε δεν υιοθέτησε παρόμοιο έγγραφο, τότε τίθεται το ερώτημα γιατί το έκανε το Μαυροβούνιο; Το ερώτημα είναι, είναι μια παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις; Εάν η πολιτική της Β-Ε δεν μπορούσε να καταλήξει σε συναίνεση επί του θέματος, πώς είναι δυνατόν να έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν για αυτό;» αναρωτήθηκε ο Dodik./ibna