Κροατία: Ο Plenković συναντήθηκε με τον Erdogan στην Αττάλεια, ζήτησε υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στη Β-Ε

Κροατία: Ο Plenković συναντήθηκε με τον Erdogan στην Αττάλεια, ζήτησε υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στη Β-Ε

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan την Πέμπτη, ζητώντας την υποστήριξη της Τουρκίας για τις προσπάθειες διασφάλισης του σεβασμού για την ισότητα και των τριών συστατικών λαών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας στη χώρα.

Ο Plenković συναντήθηκε με τον Erdogan στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Η Τουρκία ανέλαβε την προεδρία της SEECP την 1η Ιουλίου 2020.

«Ένα από τα θέματα ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τόνισα ότι είναι πολύ σημαντικό για την Κροατία και οι τρεις συνιστώντες λαοί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να είναι ίσοι, ιδίως οι Κροάτες που είναι οι λιγότερο πολυάριθμοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι Κροάτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ ισχυρίζονται ότι οι Κροάτες δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στη συλλογική προεδρία της χώρας και σε άλλα θεσμικά όργανα, διότι το σημερινό μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Željko Komšić, ο οποίος εκπροσωπεί τον Κροάτη, είναι μόνο ο ονομαστικός εκπρόσωπος επειδή εξελέγη χάρη στις ψήφους του εκλογικού σώματος της Βοσνίας.

«Για εμάς, είναι επίσης σημαντικό να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ πολιτικών κομμάτων και θεσμών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησα την υποστήριξη της Τουρκίας», δήλωσε ο Plenković.

«Φυσικά, από πολιτική άποψη, η Τουρκία έχει στενότερες σχέσεις με τους Βόσνιους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τέλος με την πολιτική ηγεσία του κόμματος SDA. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο εμείς, η Τουρκία και η Κροατία, σε διάλογο με φιλικά θεσμικά όργανα και πολιτικά κόμματα που βρίσκονται κοντά μας, να αναζητήσουμε λύσεις που θα διασφαλίσουν ότι όλοι οι λαοί και οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αισθάνονται ικανοποιημένοι », δήλωσε ο Plenković.

Ο Plenković χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Κροατίας-Τουρκίας ως πολύ καλές και φιλικές. Σύμφωνα με τον Plenković, υπάρχουν πολλές τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κροατία και η Άγκυρα θα ήθελε να εντείνει την επιχειρηματική συνεργασία. «Η Κροατία είναι ανοιχτή και πιστεύουμε ότι αυτό θα ωφελήσει πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Ο Plenković ενημέρωσε τον Erdogan ότι το Ζάγκρεμπ εκτίμησε τη φροντίδα της Τουρκίας για έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων και τις προσπάθειες για την αποτροπή της επανενεργοποίησης της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κροάτης πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας για τη φροντίδα των μεταναστών./ibna