Η Σλοβενία ​​θα βοηθήσει τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας

Η Σλοβενία ​​θα βοηθήσει τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας

Σε μια εικονική διάσκεψη αλληλεγγύης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας στην περιοχή, ο Υφυπουργός του Σλοβενικού Υπουργείου Εξωτερικών Stanislav Raščan ανακοίνωσε ανθρωπιστική συνεισφορά ύψους 60.000 ευρώ. Η συνεισφορά θα απευθυνθεί στους πρόσφυγες της Βενεζουέλας στη Βραζιλία μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), σε δύο μέρη, φέτος και το επόμενο.

Η φετινή δεύτερη διεθνής διάσκεψη δωρητών, που διοργανώθηκε από τον Καναδά σε συνεργασία με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την περιφερειακή πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ των οργανισμών Προσφύγων και Μεταναστών από τη Βενεζουέλα (R4V), παρευρέθηκαν από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίες για πολλά χρόνια παρέχουν καταφύγιο σε περισσότερους από 4,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες της Βενεζουέλας στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένων της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Κόστα Ρίκα, του Παναμά ), διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Παγκόσμια Τράπεζα, Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης), εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανώτεροι εκπρόσωποι πολλών δωρητών χωρών, συμπεριλαμβανομένων 21 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας , Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τον Καναδό Υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Karini Gould, τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΜ Antonio Vitorino, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Fillip Grandi, τον Ειδικό Απεσταλμένο για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες της Βενεζουέλας στην περιοχή Eduardo Stein, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας του OAD στρατηγός Luis Almago και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell, Επίτροποι Urpilainen και Lenarčič. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει περαιτέρω υποστήριξη για τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στη μακροχρόνια περίπλοκη κρίση και βοήθεια προς τον πληγέντα πληθυσμό της Βενεζουέλας και τις χώρες της περιοχής, οι οποίες τις υποδέχτηκαν φιλόξενα, καθώς και μια νέα δωρεά. Ορισμένοι νέοι δωρητές προσχώρησαν στους υπάρχοντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Raščan χαιρέτισε τη διοργάνωση της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας και ευχαρίστησε τον Καναδά και τους συνδιοργανωτές του, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης προηγούμενης συνάντησης υψηλού επιπέδου με την κοινωνία των πολιτών. Τόνισε ότι μια παρατεταμένη, περίπλοκη κρίση απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση και μια πολιτική λύση που θα ήταν ειρηνική, δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς. Εξέφρασε συμπάθεια για τους ανθρώπους εντός και εκτός της Βενεζουέλας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η Σλοβενία ​​υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών εταίρων για εξεύρεση λύσης στην κρίση.

Η Σλοβενία ​​ανταποκρίθηκε στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα για πρώτη φορά το 2019, με ανθρωπιστική συνεισφορά 50.000 ευρώ μέσω της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανάγκες του τομέα της υγείας. Στο συνέδριο δωρητών του 2020, η Σλοβενία ​​προσέφερε 10.000 ευρώ μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Βραζιλία. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Σλοβενίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο επαναπατρισμός μελών της σλοβενικής κοινότητας από τη Βενεζουέλα και των μελών της οικογένειάς τους στη Σλοβενία, σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Σλοβενίας με τους Σλοβένους στο εξωτερικό.

Η κρίση προσφύγων της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κρίση μετανάστευσης στη σύγχρονη Λατινική Αμερική ιστορία και σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2015. Οι συνέπειες της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν επιδεινώσει την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων της Βενεζουέλας κατά το τελευταίο ενάμισι έτος./ibna