Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε δύο επίμαχα σημεία, αμφισβητείται η υποστήριξη του DF προς την κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε δύο επίμαχα σημεία, αμφισβητείται η υποστήριξη του DF προς την κυβέρνηση

Την Πέμπτη το απόγευμα, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και απέπεμψε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Μειονοτήτων, Vladimir Leposavić, ο οποίος αρνήθηκε σε δηλώσεις του ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία σε αυτή τη μικρή πόλη της Β-Ε.

Ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, ο Milan Knežević, δήλωσε την Παρασκευή ότι ακόμη και πριν από την ψηφοφορία, οι βουλευτές αυτού του συνασπισμού είπαν στον Πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić ότι, εάν το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα και την απομάκρυνση του υπουργού Vladimir Leposavić εγκριθεί μαζί με το DPS, δεν θα έχει πλέον υποστήριξη από το DF και ότι δεν θα θεωρείται πλέον επίσημα πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές του DF αποχώρησαν από το κοινοβούλιο μετά την ψηφοφορία και ο Knežević είπε στους συνεργάτες του συνασπισμού, Aleksa Bečić και Dritan Abazović, να εγκαταλείψουν τη συμφωνία με το κόμμα της αντιπολίτευσης, το DPS του Milo Đukanović και να δείξουν την ετοιμότητα να επιστρέψουν στις αρχές του αρχικού και εκλογικού προγράμματος του συνασπισμός προκειμένου να ανοίξει η δυνατότητα ανανέωσης των σχέσεων.

Ο Knežević τόνισε επίσης ότι αμφισβητήθηκε επίσης η νομιμότητα του προέδρου της συνέλευσης, Aleksa Bečić, καθώς το κόμμα του, μαζί με το DPS, ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Δεν ήθελε να κάνει εικασίες σχετικά με τους πιθανούς διαδόχους του Krivokapić, αλλά είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών θα εκτελούσε το αξίωμα του πρωθυπουργού με τιμή και ευθύνη.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το λογικό μονοπάτι είναι οι νέες εκλογές που διοργανώνονται από τη μεταβατική κυβέρνηση, οι οποίες θα ήταν η τελευταία πρόταση του DF», κατέληξε ο Knežević, προσθέτοντας ότι ζήτησε συγγνώμη από το σερβικό λαό επειδή το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα και «ντρέπεται» μιας τέτοιας απόφασης του Κοινοβουλίου. ”

Υπέρ της υιοθέτησης ψήφισαν 55 βουλευτές, 19 κατά και 7 απείχαν.

Οι βουλευτές Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka και Andrija Popović, υπέβαλαν την πρόταση ψηφίσματος.

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, υπονοεί ότι το κοινοβούλιο καταδικάζει και αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες Βόσνιοι.

Το κείμενο του ψηφίσματος προβλέπει επίσης ότι η 11η Ιουλίου θα κηρυχθεί η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιβεβαιωθούν και ότι οι δημόσιοι θεσμοί θα κληθούν να διερευνήσουν εγκλήματα πολέμου./ibna