Η Τουρκία ενισχύει τον αντιπληθωριστικό τόνο

Η Τουρκία ενισχύει τον αντιπληθωριστικό τόνο

Ο υπουργός Οικονομικών Elvan δήλωσε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της Τουρκίας

Η Τουρκία ποτέ δεν θα παρεκκλίνει από τον στόχο του πληθωρισμού της για χάρη βραχυπρόθεσμων κερδών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας την Παρασκευή.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας», δήλωσε ο Lutfi Elvan σε συνάντηση με επιχειρηματίες στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας.

«Αυτό που έχει σημασία για μας είναι η βιωσιμότητα και η περιεκτικότητα της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας – γνωστό και ως επιτόκιο πολιτικής – σταθερό στο 19%, για τρίτο μήνα μετά την άνοδο του κατά 200 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Η τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της ότι «τα υψηλά επίπεδα προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους για τη συμπεριφορά των τιμών και τις προοπτικές του πληθωρισμού».

Στην έκθεση του Απριλίου, η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για το τρέχον έτος σε 12,2%, από 9,4% στην προηγούμενη έκθεσή της.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ανέρχεται σε 16,59% τον Μάιο, από 17,14% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TurkStat)./ibna