Β-Ε: Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας επισκέφθηκαν τον δήμο Žepče

Β-Ε: Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας επισκέφθηκαν τον δήμο Žepče

Με την ευκαιρία της αποκάλυψης του πρόσφατα ανακαινισμένου μνημείου για τα θύματα πολέμου Žepče, η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) διοργάνωσε μια μονοήμερη επίσκεψη της πρεσβείας στο Žepče την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με την Πρεσβεία της Σουηδίας στη Β-Ε, που εκπροσωπεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ 2021, το Γραφείο Συντονιστή Κατοίκων των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τον Δήμο Žepče.

Η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, δήλωσε: «Αυτός ο δήμος έχει διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ όλων των πολιτών. Η συνεργασία και ο συμβιβασμός είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της τοπικής πολιτικής και της λήψης αποφάσεων. Με το πνεύμα της συμπερίληψης και χάρη στην πρωτοβουλία της ζωντανής κοινωνίας των πολιτών, η Žepče τιμά τα θύματα του πολέμου. Όλους τους. Χωρίς εξαιρέσεις ή διακρίσεις. Ένα μνημείο, μία πλάκα, μία τοποθεσία, για μία κοινότητα. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα για να βοηθήσω τον εορτασμό των αμάχων θυμάτων πολέμου του Žepče. Ως αποστολή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρουμε στην ίδρυση και την ανακαίνιση του μνημείου, το μοναδικό του είδους του στη Β-Ε.»

Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας επισκέφτηκαν το μνημείο και απότισαν σεβασμό.

«Τιμώντας από κοινού όλους τους πολίτες που πέφτουν θύματα του πολέμου, λαμβάνεται ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Ελπίζω ότι πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν τα βήματα του Žepče. Η Σουηδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συνεργάζεται με εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πιο περιεκτικό και ανεκτικό μέλλον για όλους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», δήλωσε η Σουηδή πρέσβης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Johanna Strömquist.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μνημεία των τοπικών συλλόγων βετεράνων πολέμου που δίνουν ιστορικό υπόβαθρο και βοηθούν να κατανοήσουν τη σημασία του ταξιδιού του Žepče.

Η Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, η Alice Wairimu Nderitu είπε: «Τα θύματα, οι επιζώντες, οι οικογένειες και οι συγγενείς τους αξίζουν κάθε δυνατή υποστήριξη. Η απομνημόνευση και η ανάμνηση τους δεν αφορά μόνο το παρελθόν. Πρόκειται για το παρόν και για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος που καθορίζεται από αξιοπρέπεια, αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Πρόκειται για τη θλίψη της εμπειρίας τους που μας υποχρεώνει να συνεργαστούμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους ».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην τοπική σχολή δευτεροβάθμιας μουσικής «Katarina Kosača-Kotromanić» όπου μια ομάδα μαθητών πραγματοποίησε συναυλία κλασικής μουσικής.

Η επίσκεψη ήταν ένας τρόπος για τη διεθνή κοινότητα της Β-Ε να αναγνωρίσει και να ανταμείψει την εξαιρετικότητα του Žepče στο τοπίο της Β-Ε. Σκοπεύει να ενθαρρύνει ενεργά τέτοια βήματα, να καλλιεργήσει την ήδη επιτευχθείσα πρόοδο, να ενισχύσει τα θετικά μηνύματα και να θέσει το έδαφος για αναπαραγωγή σε περισσότερες κοινότητες./ibna