Κροατία: Δικαίωμά μου να αναπνέω, να φτερνίζομαι, να περπατώ, να κινούμαι – αυτή είναι η ανθρώπινη ελευθερία μου, λέει ο Milanović

Κροατία: Δικαίωμά μου να αναπνέω, να φτερνίζομαι, να περπατώ, να κινούμαι – αυτή είναι η ανθρώπινη ελευθερία μου, λέει ο Milanović

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović συμμετείχε σε φόρουμ με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα στην κρίση του κορωνοϊού» που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Ζάγκρεμπ. Δήλωσε ότι η εισβολή στον οικείο χώρο των ανθρώπινων ελευθεριών απαιτεί απόφαση του Κοινοβουλίου, την οποία θα είχε αφήσει, εάν ήταν πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κρίση και «πανούκλα» δεν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες.

«Το δικαίωμά μου να αναπνέω, να φτερνίζομαι, να περπατώ, να κινούμαι – αυτή είναι η ανθρώπινη ελευθερία μου. Για να εξερευνήσετε αυτή τη βαθιά οικεία περιοχή, είναι απαραίτητο να λάβετε απόφαση από το αντιπροσωπευτικό σώμα », δήλωσε ο Milanović.

Στην παρουσίασή του, αναφέρθηκε στα άρθρα 16 και 17 του Συντάγματος και είπε ότι η κατάσταση του κορωνοϊού πληρούσε τις προϋποθέσεις για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης. «Το άρθρο 17 δεν είναι αστείο. Αναφέρεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικείμενο κίνδυνο πολέμου ή φυσική καταστροφή. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο ιός και ένας ιός είναι ένα φυσικό γεγονός και επιτίθεται σε έναν ζωντανό οργανισμό, που προήλθε από το γεγονός της ζωονόσου ή απελευθερώθηκε από τους Κινέζους ή δραπέτευσε από ένα εργαστήριο, δεν έχει σημασία. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θέτει ζωές σε κίνδυνο. Εάν αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις (για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης), τίποτα δεν ισχύει», δήλωσε ο Milanović.

Όλα όσα παρακολουθήσαμε για ενάμιση χρόνο ήταν σουρεαλιστικά, πρόσθεσε. Εξήρε το γεγονός ότι το εμβόλιο παρήχθη τόσο γρήγορα, προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα ήταν λάθος. Αν η κρίση του κορωνοϊού εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, δεν θα είχε τέτοια ομάδα ανταπόκρισης, αλλά θα επέτρεπε στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει στις σχετικές αποφάσεις.

Υπενθύμισε ότι περισσότερα από εκατό μέλη του Κοινοβουλίου υποστήριξαν τροποποιήσεις του νόμου για το σύστημα πολιτικής προστασίας, και πιστεύει ότι ο ίδιος αριθμός θα είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση αν είχε αναφερθεί στο άρθρο 17 του Συντάγματος. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν το έκανε «αφενός λόγω αλαζονείας, αφετέρου λόγω του φόβου των ψηφοφόρων».

«Ζητώ απολύτως την υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Η εμπιστοσύνη του κοινού θα ήταν μεγαλύτερη. Οι άνθρωποι δεν θα γκρινιάζουν και όλα αυτά δεν θα μοιάζουν με τραγωδία, και αυτό μοιάζει με τραγωδία, και κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια », δήλωσε ο Πρόεδρος Milanović./ibna