Η Σλοβενία ​​κήρυξε το τέλος της επιδημίας

Η Σλοβενία ​​κήρυξε το τέλος της επιδημίας

Οι σλοβενικές αρχές πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου την Τρίτη για να κηρύξουν το τέλος της επιδημίας COVID-19 στη χώρα.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Υγείας Franc Vindišar και ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Mateja Ribič.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, πραγματοποιήθηκαν χθες συνολικά 2.330 δοκιμές PCR και 39.801 ταχείες δοκιμές αντιγόνου. Οι δοκιμές PCR επιβεβαίωσαν 112 νέες λοιμώξεις, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό θετικότητας 4,8%. Πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,2%. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων επτά ημερών είναι 132.

Υπάρχουν 769.248 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και 521.172 ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 551.906 άτομα άνω των 18 ετών και 428.764 ηλικίας άνω των 50 έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Συνολικά 122 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος λόγω του COVID-19, εκ των οποίων οι 40 χρειάζονται εντατική θεραπεία και δύο ασθενείς με COVID-19 πέθαναν χθες.

Όπως εξήγησε ο Vindišar, η επιδημιολογική κατάσταση στη Σλοβενία ​​είναι ευνοϊκή, χάρη σε όλους εκείνους που ακολούθησαν τα μέτρα, εμβολιάστηκαν και, πάνω απ’ όλα, ενήργησαν υπεύθυνα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνεται στους εργαζομένους της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποιούν εμβολιασμούς. Η συμβουλευτική ομάδα θα συνεχίσει να αξιολογεί την αναγκαιότητα των μεμονωμένων μέτρων σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, δεν αναμένουμε σημαντική μείωση των μέτρων. Όλα τα εγκριθέντα διατάγματα παραμένουν σε ισχύ. Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια στη Σλοβενία ​​για να επιτρέπει σε όλους να εμβολιαστούν. Τα κέντρα εμβολιασμού ανοίγουν τις πόρτες τους ακόμη και σε άτομα χωρίς προηγούμενο ραντεβού.

«Ήταν 18 μήνες δύσκολοι. Η επιδημία μας έβαλε πολλές δυσκολίες. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε χάρη στη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο Vindišar. Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Η Mateja Ribič είπε ότι η επιδημία έχει τελειώσει, κάτι που είναι καλό και κάτι που όλοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Η κατάσταση στα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας βελτιώνεται σημαντικά. Την τελευταία εβδομάδα, περιπτώσεις μόλυνσης εντοπίστηκαν μόνο σε έναν κάτοικο ανάμεσα σε όλα τα κέντρα φροντίδας και σε δύο υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την Ribič, ορισμένα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για να συνεχίσουν να βοηθούν τα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση για πρόσθετες θέσεις εργασίας. Τα κέντρα φροντίδας και άλλα ιδρύματα έχουν ενισχυθεί σημαντικά όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δικαιούνται αποζημιώσεις έκτακτης ανάγκης και ερυθράς ζώνης εάν πρέπει να δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη. Θα διατεθούν επίσης κεφάλαια για την προσωρινή επανατοποθέτηση των εργαζομένων. Το μέτρο χρηματοδότησης του προστατευτικού εξοπλισμού και της απολύμανσης θα εφαρμοστεί επίσης έως το τέλος του έτους. Το μέτρο για την κάλυψη του κόστους δημιουργίας ερυθράς ζώνης σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας, απώλεια εισοδήματος λόγω κενής θέσης και επιστροφή του επιδόματος φροντίδας λόγω φροντίδας στο σπίτι θα ισχύει επίσης έως το τέλος του 2021

Όπως επεσήμανε ο Ribič, το τέλος της επιδημίας θα θέσει τέρμα στην αυτόματη μηνιαία ανανέωση δικαιωμάτων σε δημόσιους πόρους.

Οι οικογένειες έλαβαν βοήθεια κατά τη διάρκεια της επιδημίας με αυξημένο επίδομα παιδικής φροντίδας 100 ευρώ ανά μήνα, που καταβλήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας καταβλήθηκε επίσης ένα μεγάλο οικογενειακό επίδομα 100 ευρώ για τρία ή 200 ευρώ για τέσσερα ή περισσότερα παιδιά. Ένα εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης για νεογέννητα 500 ευρώ θα συνεχίσει να καταβάλλεται για ένα έτος μετά το τέλος της επιδημίας, σύμφωνα με το PKP7. Τα άλλα μέτρα υπόκεινται σε νόμιμο χρονικό όριο και δεν επηρεάζονται από τη δήλωση για το τέλος της επιδημίας.

Τα μέτρα για την αγορά εργασίας ήταν επίσης μεταξύ των βασικών μέτρων που σχεδιάστηκαν για τους εργαζομένους και τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτά, μόνο το μέτρο προσωρινών παροχών ανεργίας συνδέεται με το εάν έχει κηρυχθεί επιδημία. Άλλα μέτρα ισχύουν ανεξάρτητα από τη δήλωση επιδημίας έως τις ημερομηνίες λήξης τους. Τα βασικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών απολύσεων, των βραχυχρόνιων εργασιών, των αποζημιώσεων καραντίνας και ανωτέρας βίας και της επιδότησης ελάχιστου μισθού, θα ισχύσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021

Η υπουργός Εργασίας Ribič τόνισε ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα συνεχίσει να παρακολουθείται και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπου απαιτείται. Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν ήταν αποτελεσματικά και πέτυχαν τον στόχο τους. Χθες, ο αριθμός των ανέργων ήταν μικρότερος από 73.000, δηλαδή 5.000 λιγότεροι άνεργοι σε σχέση με τον μήνα που προηγείται της έναρξης της πρώτης δήλωσης της επιδημίας./ibna