Β-Ε: Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε προέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις

Β-Ε: Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε προέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις

Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε προέτρεψε τις αρχές την Τρίτη να εφαρμόσουν τις απαραίτητες συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια αυτού του μη εκλογικού έτους και να διασφαλίσουν τη μη διάκριση των πολιτών.

«Μια τέτοια διαδικασία μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ισότητα και η μη διάκριση όλων των πολιτών στη Β-Ε εφαρμόζοντας πλήρως τη νομολογία Sejdic-Finci ECtHR, καθώς και για την εξάλειψη των εκλογικών ελλείψεων εφαρμόζοντας τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR και του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO και τις σχετικές απόψεις της Επιτροπής της Βενετίας», δήλωσε η αντιπροσωπεία.

Σημείωσαν ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να ανήκει σε τοπικό επίπεδο, να είναι διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή θεσμικών οργάνων – μέσω της Διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας.

Η αντιπροσωπεία πρόσθεσε ότι ο ρόλος της ΕΕ και των διεθνών εταίρων τους είναι να παρέχουν τεχνική και ειδική υποστήριξη σε αυτήν τη διαδικασία.

«Υπό αυτή την έννοια, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, έχουμε τακτικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς παράγοντες για να τους ενθαρρύνουμε να βρουν λύσεις βάσει των αρχών του διαλόγου, της συνεργασίας και του συμβιβασμού. Όσον αφορά τις Γενικές Εκλογές του 2022, οι προσδοκίες μας είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με το βελτιωμένο συνταγματικό και εκλογικό πλαίσιο.

Ο Ρομά Dervo Sejdić, και ο Εβραίος Jakob Finci, έχουν κάνει μήνυση στη Β-Ε επειδή το Σύνταγμα δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν την προεδρεία ή μέλος της ανώτερης Βουλής του κοινοβουλίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton του 1995, η προεδρία της χώρας αποτελείται από εκπροσώπους των τριών εκλογικών λαών της Β-Ε – των Βοσνίων, των Σέρβων και των Κροατών. Το Σώμα των Λαών του είναι επίσης γεμάτο με μέλη μόνο αυτών των ομάδων.

Αυτό παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας και το 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο διέταξε τη χώρα να αφαιρέσει αυτή τη διάκριση από το σύνταγμά της.

Έκτοτε, δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή της απόφασης, η οποία δεν αφορά μόνο τις μειονότητες αλλά και τα μέλη των συστατικών λαών που ζουν σε περιοχές της χώρας που κυριαρχούνται από τον έναν από τους άλλους δύο συστατικούς λαούς.

Οι Βόσνιοι και οι Κροάτες που ζουν στη Σερβική Δημοκρατία δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε πρόεδρο ή βουλευτή του ανώτερου σώματος και ούτε οι Σέρβοι από την Ομοσπονδία Β-Ε, που είναι το άλλο μισό της χώρας όπου ζουν οι περισσότερες από τις άλλες δύο συστατικές ομάδες.

Η εφαρμογή των αποφάσεων από το διεθνές δικαστήριο συγκαταλέγονται μεταξύ των 14 βασικών προτεραιοτήτων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε στη γνωμοδότηση της σχετικά με την αίτηση της Β-Ε για υποψήφιο καθεστώς της ΕΕ./ibna