Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić συναντήθηκε με τον Varhelyi

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić συναντήθηκε με τον Varhelyi

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Oliver Varhelyi, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συμπεραίνεται στη συνάντηση ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πορείας ολοκλήρωσης.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανειλημμένη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας και είπε ότι η εντατική δυναμική της συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων του Μαυροβουνίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να συμβάλουν από κοινού στην διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι δραστηριότητές μας θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί αυτή είναι η βούληση του 75% των πολιτών του Μαυροβουνίου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.» Η πορεία μας είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε και δεν αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Oliver Varhelyi επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο συνεχίζει να πρωτοστατεί στην πορεία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τέτοια δυναμική. Τόνισε ότι ανυπομονεί να πραγματοποιήσει την πρώτη πολιτική διακυβερνητική διάσκεψη αυτόν τον μήνα, η οποία θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα και θα έδινε τον άνεμο στην πλάτη του Μαυροβουνίου στο δρόμο προς την ΕΕ.

Στη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και τη διαδικασία ανοσοποίησης κατά του COVID-19. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η δυναμική της ανοσοποίησης είναι ικανοποιητική και ότι είναι ενθαρρυντική στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των προσδοκιών από την επερχόμενη τουριστική περίοδο και την ανάκαμψη της οικονομίας γενικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Krivokapić ευχαρίστησε τον Επίτροπο Varhelyi για την υποστήριξη της ΕΕ στο Μαυροβούνιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα θεσμικά όργανα στο Μαυροβούνιο δικαιολογούσαν το καθεστώς της χώρας ως αξιόπιστης υποψήφιας χώρας, δηλαδή ένα μελλοντικό πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο Varhelyi έγραψε μετά τη συνάντηση στο Twitter ότι η συζήτηση ήταν ολοκληρωμένη.

«Ολοκληρωμένη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Krivokapić». Τόνισε τη σημασία της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της προόδου στον τομέα του κράτους δικαίου. Ανυπομονούμε για την «πολιτική» ΔΚΔ με το Μαυροβούνιο τον Ιούνιο, βάσει της αναθεωρημένης μεθοδολογίας διεύρυνσης./ibna