Κροατία: Η μετανάστευση αύξησε το επίπεδο διαφθοράς, σύμφωνα με τον Jurić

Κροατία: Η μετανάστευση αύξησε το επίπεδο διαφθοράς, σύμφωνα με τον Jurić

Η μετανάστευση Κροατών πολιτών, εκτός από τις αμέτρητες επιπτώσεις της στο σύστημα συνταξιοδότησης, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της διαφθοράς στην Κροατία, ανέφερε η εφημερίδα Večernji List την Τρίτη, επικαλούμενη μια μελέτη του πολιτικού Tado Jurić, επιστήμονας και ιστορικός από το Κροατικό Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Η μελέτη έδειξε ότι η διαφθορά και η μετανάστευση ήταν αλληλένδετες.

Ο Jurić συνέκρινε τις τάσεις διαφθοράς και μετανάστευσης από το 2012 έως το 2020, ιδίως τον αριθμό των Κροατών που μετανάστευσαν στη Γερμανία, τη χώρα στην οποία πηγαίνουν οι περισσότεροι Κροάτες για αναζήτηση εργασίας και καλύτερης διαβίωσης, και η κατάταξη της Κροατίας στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς, και διαπίστωσε ότι η διαφθορά ήταν πιο έντονη όταν ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα ήταν υψηλότερος. Η Κροατία κατέλαβε την 63η θέση μεταξύ 180 χωρών που περιλαμβάνονται στον δείκτη διαφθοράς το 2019 και το 2020 και 50η πριν το κύμα μετανάστευσης φτάσει στο αποκορύφωμά του.

«Η κοινή λογική λέει ότι εάν άτομα που δεν εμπλέκονται σε δίκτυα διαφθοράς μεταναστεύουν και όσοι μένουν εμπλέκονται σε τέτοια δίκτυα, οι δραστηριότητες διαφθοράς θα είναι ακόμη ευκολότερες και πιο συχνές. Εάν φύγουν οι επικριτές, τόσο καλύτερα και ευκολότερα για εκείνους που έχουν επικριθεί», λέει ο Jurić, προσθέτοντας ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην κροατική κοινωνία και έχει γίνει ένα παράλληλο σύστημα που υπονομεύει την οικονομία.

«Η διαφθορά έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην εθνική ταυτότητα της Κροατίας, στην αίσθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης, και στον κροατικό πολιτισμό εν γένει από ό, τι έχει κάνει στην οικονομία, η οποία είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Η κύρια αρνητική επίδραση της διαφθοράς επηρέασε τους ανθρώπινους πόρους και την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Στην κροατική κοινωνία, η διαφθορά έχει γίνει προνόμιο των ελίτ, αλλά η λεγόμενη μεγάλη διαφθορά, η πολιτική διαφθορά και η «πελατειακή σχέση» δεν πρέπει να συγχέονται με τη λεγόμενη αστική διαφθορά.

«Η λεγόμενη ελίτ διαφθορά έχει δημιουργήσει ένα ειδικό φαινόμενο στην κοινωνία που θα μπορούσε να ονομαστεί« εξέγερση των ελίτ ». Είναι οι ελίτ που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις καθημερινές διαμαρτυρίες τους εναντίον των μέσων ενημέρωσης, των πολιτών και των θεσμών, κάνοντας τους πολίτες να εξοικειώνονται με την πρακτική ότι δεν πρέπει να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους πολιτικούς, αλλά ότι οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους γι ‘αυτούς», δήλωσε ο Jurić.

Η μελέτη δείχνει ότι το 65,3 τοις εκατό των 178 μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το 32,4 τοις εκατό πιστεύει ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή./ibna