Σλοβενία: Εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί, θα το κάνει κάποιος άλλος, δήλωσε ο Janša

Σλοβενία: Εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί, θα το κάνει κάποιος άλλος, δήλωσε ο Janša

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώθηκε στη διαδικασία του ΝΑΤΟ 2030 – μια ατζέντα για το μέλλον που επικεντρώνεται στην προσαρμογή του ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, την άνοδο της Κίνας και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην ασφάλεια. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Matej Tonin παρευρέθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής.

Σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Janša είπε ότι φέτος η Σλοβενία ​​γιορτάζει την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της, κάτι που πιστεύει ότι δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη νίκη του ΝΑΤΟ στον Ψυχρό Πόλεμο. «Η Σλοβενία ​​προσχώρησε στο ΝΑΤΟ λόγω των κοινών θεμελιωδών αξιών».

Αυτά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ο πυρήνας της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας και πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συνομιλίες για το μέλλον της. Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μέλλον της Συμμαχίας είναι η επέκταση. «Εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί, κάποιος άλλος θα το κάνει και αυτό δεν θα συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα». Το να μιλάμε για επέκταση σημαίνει να προσκαλούμε όλες τις δημοκρατικές χώρες στη «γειτονιά» που θα ήθελαν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Η επέκταση σημαίνει επίσης την πρόσκληση άλλων εταίρων, δηλαδή ελεύθερων και δημοκρατικών χωρών που έχουν κοινές θεμελιώδεις αξίες και επιθυμούν να συνεργαστούν στενότερα με τη Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός Janša τόνισε στη συνέχεια ότι για να επιτύχουμε τους θεμελιώδεις στόχους, πρέπει να υποστηρίξουμε κάθε κοινή προσπάθεια που στοχεύει στη διασφάλιση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος των χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας. «Πρέπει να είμαστε τουλάχιστον μία γενιά μπροστά». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα είμαστε αρκετά ισχυροί για να επιτύχουμε τον κύριο στόχο – την παγκόσμια ειρήνη.

Τόνισε επίσης ότι ο κόσμος και οι απειλές έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και ότι η Κίνα αποτελεί βασική πρόκληση για το ΝΑΤΟ. «Εάν δεν θέλουμε ο κόσμος να αντιμετωπίσει έναν θανατηφόρο νέο αγώνα όπλων ή ακόμη και μια καυτή σύγκρουση τις επόμενες δεκαετίες, το ΝΑΤΟ πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να παραμείνει ισχυρό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είναι το ΝΑΤΟ εταίρος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις συνομιλίες και μπορεί να επιτύχει συμφωνίες που θα διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη. Επιπλέον, τόνισε ότι στο παρελθόν η Σλοβενία ​​δεν ξεχώρισε όσον αφορά τη χρηματοδοτική συνεισφορά στον κοινό προϋπολογισμό, αλλά ότι η τάση έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης. Ο λόγος για αυτό έγκειται κυρίως στην πράξη για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις Σλοβενικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με βάση αυτές τις επενδύσεις, η Σλοβενία ​​θα αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της ικανότητες και θα μπορέσει να συνεργαστεί σοβαρά με τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Συνειδητοποιούμε ότι η Συμμαχία είναι κάτι που λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αν περιμένουμε από άλλους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά μας, τότε πρέπει και εμείς να παίξουμε το ρόλο μας. Το 2030, η Σλοβενία ​​θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί με υπερηφάνεια να πει, «είμαστε ικανοποιημένοι που διαφυλάσσετε την ασφάλειά μας, αλλά και εμείς μπορούμε να συμβάλουμε στον ίδιο βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης. .

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Janša συναντήθηκε για πρώτη φορά με την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και των σχέσεων ΕΕ-Ισλανδίας. Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Erna Solberg και επικεντρώθηκε επίσης κυρίως στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι συνομιλίες άγγιξαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Νορβηγίας./ibna