Κοσσυφοπέδιο: Ο Kurti πρότεινε τέσσερα σημεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Vucic στις Βρυξέλλες

Κοσσυφοπέδιο: Ο Kurti πρότεινε τέσσερα σημεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Vucic στις Βρυξέλλες

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στις Βρυξέλλες την Τρίτη, δήλωσε ότι έκανε τέσσερις προτάσεις. Ο Kurti είπε ότι διαφώνησαν στην ημερήσια διάταξη του μελλοντικού διαλόγου και υπέβαλαν τις τέσσερις προτάσεις.

Ο Kurti σε δημοσίευση στο Facebook είπε ότι από κοινού με τον αναπληρωτή του Besnik Bislimi και υπό τη διευκόλυνση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Josep Borrell και του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για το Διάλογο, Miroslav Lajcak, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Σερβίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Vucic και τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Selakovic.

«Εκφράσαμε τη θέση και την κριτική μας για τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Εκφράσαμε επίσης την ετοιμότητά μας για εποικοδομητικό διάλογο για την αμοιβαία αναγνώριση. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από τη θερινή περίοδο, η οποία ξεκινά στις 25 Ιουλίου», έγραψε ο Kurti στο Facebook.

Ο Kurti είπε ότι έκανε τέσσερις προτάσεις στη σημερινή συνάντηση:

  1. Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν το CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης) εντός της SEFTA (Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Νοτιοανατολικής Ευρώπης) σύμφωνα με το υπόδειγμα ΕΖΕΣ-ΕΟΧ, δηλαδή τη συμφωνία που έχει το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία με την ΕΕ.
  2. Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να υπογράψουν αμέσως μια κοινή ειρηνευτική συμφωνία με τη δέσμευση να μην επιτεθεί ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ομόφωνο μήνυμα μετά τη συνάντηση.
  3. Μετά την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας, και οι δύο χώρες μας θα έχουν κοινή αμοιβαιότητα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των μειονοτήτων. Έτσι, οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να έχουν το Εθνικό τους Συμβούλιο όπως το μοντέλο των Αλβανών και των Βοσνίων στη Σερβία.
  4. Στο θέμα των αγνοουμένων και των βίαια εξαφανισμένων ατόμων, η Σερβία θα απομακρύνει από τη θέση τον επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, κ. Veljko Odalovic, ο οποίος το 1997-1999 ήταν «αρχηγός της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου» και ηγήθηκε της κατοχής του Κοσσυφοπεδίου από κοινού με τον κ. Zoran Andjelkovic..

Στην πρώτη μου πρόταση δεν λάβαμε καμία απάντηση, ενώ οι άλλες τρεις προτάσεις απορρίφθηκαν. Ελπίζω ότι όταν επιστρέψουν στο Βελιγράδι, ο κ. Vucic και ο κ. Selakovic θα προβληματιστούν και θα εξετάσουν σοβαρά την αποδοχή αυτών των προτάσεων κατέληξε ο Kurti στην ανάρτηση του στο Facebook./ibna