Κροατία: O εθνικός αερομεταφορέας σε διαφωνία με τη Ryanair

Κροατία: O εθνικός αερομεταφορέας σε διαφωνία με τη Ryanair

Η Croatia Airlines αναμένει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που θα καθορίσει εάν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει μια ένεση ρευστότητας από το κράτος 11,7 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία πέρυσι ήταν σύμφωνη με τους κανόνες του μπλοκ. Η υπόθεση, που προτάθηκε από τη Ryanair, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού προϋπολογισμού έχει υποβάλει παρόμοια παράπονα σχετικά με κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην Air France, την KLM, την TAP Air Portugal και την Condor, οι οποίες σχετίζονται με τη πανδημία Covid-19. Το Γενικό Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο αποφάσισε υπέρ της Ryanair στις προαναφερθείσες υποθέσεις, αλλά σταμάτησε να ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα χρήματα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Ryanair είπε: «Η άσκοπη προσέγγιση της Επιτροπής της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις από την αρχή της κρίσης Covid-19 επέτρεψε στα κράτη μέλη να γράψουν επιτόπιους ελέγχους στους αναποτελεσματικούς αερομεταφορείς σημαιών ζόμπι στο όνομα του εξασθενημένου εθνικού κύρους. Η επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε βιαστικά πάνω από τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής βοήθειας από την έναρξη της κρίσης». Η Croatia Airlines αποζημιώθηκε με 11,7 εκατομμύρια ευρώ για απώλειες που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που εισήγαγαν η Κροατία και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού κατά την περίοδο μεταξύ 19 Μαρτίου 2020 και 30 Ιουνίου 2020. Η Ryanair, η οποία θα ανοίξει μια βάση στο Ζάγκρεμπ στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Croatia Airlines είναι “άσχετη” στις αποφάσεις της σχετικά με την κροατική αγορά.

Εκτός από τα 11,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Croatia Airlines για την κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, ο αερομεταφορέας έλαβε επίσης 33,2 εκατομμύρια ευρώ ως μετοχικό δάνειο από την κυβέρνηση και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος μέσω μετρητών 46,2 εκατομμυρίων ευρώ για «επιστροφή της πρωτεύουσας αεροπορικής της εταιρείας σε επίπεδα πριν από το Covid, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την 31η Δεκεμβρίου 2019».

Η Croatia Airlines δήλωσε ότι «αυτός είναι ένας από τους ισχύοντες μηχανισμούς χρηματοοικονομικής στήριξης που έχει υιοθετήσει η Κροατία βάσει του προσωρινού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στο τρέχον ξέσπασμα Covid-19». Η Croatia Airlines σημείωσε ζημία 47,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 μετά τη λογιστική κρατική ενίσχυση και χρηματοοικονομικές επιχορηγήσεις./ibna