Τουρκία: Ξεκίνησε τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Erdogan στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ξεκίνησε τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Erdogan στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκε την Κυριακή με ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών του πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τη Δευτέρα.

Ο Erdogan πραγματοποίησε ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, τον Πρόεδρο της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda, και τον Πρόεδρο της Λετονίας Egils Levits.

Οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν αφορούν μόνο ζητήματα της Συμμαχίας αλλά και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου στην ατζέντα κυριαρχεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Erdogan έφτασε την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής, μια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών μελών της συμμαχίας.

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής θα συζητήσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η στρατιωτική συμμαχία την επόμενη δεκαετία ενόψει των προκλήσεων όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι απειλές στον κυβερνοχώρο.

Οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά από το 2018.

Ο Erdogan θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, την πρώτη τους συνάντηση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, καθώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson, τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και άλλους παγκόσμιους ηγέτες./ibna