Β-Ε: Διευκόλυνση της εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα

Β-Ε: Διευκόλυνση της εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα

Το Συμβούλιο Υπουργών Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (VMBiH), μετά από πρόταση του Υπουργείου Ασφαλείας, ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για τροποποιήσεις της απόφασης για τον καθορισμό πρόσθετων όρων για την είσοδο αλλοδαπών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση της εισόδου αλλοδαπών, αποφυγή να τεθούν σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και στη διατήρηση της οικονομίας στη Β-Ε.

Οι τροποποιήσεις της απόφασης ορίζουν ότι οι αλλοδαποί μπορούν να εισέλθουν στη Β-Ε εάν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR ή ταχεία δοκιμή αντιγόνου για τον ιό SARS-KoV-2 στη διέλευση των συνόρων, όχι άνω των 48 ωρών εάν προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και εάν προέρχονται από σε άλλες χώρες, δοκιμές που δεν είναι μεγαλύτερες από 72 ώρες μέχρι την άφιξη στη συνοριακή διάβαση της Β-Ε.

Επίσης, η είσοδος αλλοδαπών στη Β-Ε θα εγκριθεί με την υποβληθείσα επιβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19 ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη στη συνοριακή διέλευση, δηλαδή ότι το άτομο εμβολιάστηκε με μία δόση 14 ημέρες ή περισσότερες πριν από την άφιξη στη συνοριακή διέλευση εάν είναι εμβόλιο μίας δόσης.

Οι αλλοδαποί που έχουν πιστοποιητικό γιατρού ότι έχουν ξεπεράσει τη νόσο Covid-19 κατά την περίοδο από 14 έως 180 ημέρες πριν φτάσουν στη συνοριακή διάβαση της Β-Ε επιτρέπεται επίσης να εισέλθουν στη Β-Ε.

Χωρίς την εκπλήρωση αυτών των μέτρων, παιδιά κάτω των επτά ετών, ταξιδεύοντας συνοδευόμενα από γονείς ή κηδεμόνες που έχουν μία από τις τέσσερις απαιτούμενες αποδείξεις, καθώς και αλλοδαπούς με εγκεκριμένη προσωρινή ή μόνιμη διαμονή στη Β-Ε, μπορούν να εισέλθουν στη Β-Ε εάν επιστρέψουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά την έξοδο και τη διαμονή μόνο στο Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Κροατίας και τη Δημοκρατία της Σερβίας, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διαμονή σε αυτές τις χώρες δεν διήρκεσε περισσότερο από 48 ώρες από την έξοδο από το έδαφος της Β-Ε, όπως αποδεικνύεται από το αποτύπωμα της εξόδου ή της εισόδου σφραγίδα στο ταξιδιωτικό έγγραφο του αλλοδαπού.

Επίσης, χωρίς να εκπληρωθούν αυτά τα μέτρα, οι αλλοδαποί, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας που διασχίζουν τα σύνορα της Β-Ε καθημερινά για να εκτελέσουν εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας Rača κατά την κατασκευή της εθνικής οδού Σεράγεβο-Βελιγράδι-Σεράγεβο σύμφωνα με τον κατάλογο των ατόμων που να υποβληθούν στη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε.

Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ την ημέρα της έκδοσής της και θα δημοσιευθεί στην «Επίσημη Εφημερίδα της Β-Ε», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε.

Το VMBiH υπενθυμίζει ότι οι προηγούμενες διατάξεις που, μεταξύ άλλων, επιτρέπουν στους πολίτες γειτονικών χωρών – Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο να εισέλθουν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη χωρίς να παρουσιάσουν PCR / ταχεία δοκιμή αντιγόνου ή επιβεβαίωση του εμβολιασμού, δηλαδή της νόσου του Covid-19, παραμένουν σε ισχύ.

Το VMBiH, με οκτώ ψήφους υπέρ και δύο κατά, δεν ενέκρινε την απόφαση για τροποποιήσεις της απόφασης σχετικά με τις θεωρήσεις, καθώς και την απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή προνομιακής εγχώριας θεραπείας στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων.

Το VMBiH θα αποφασίσει ξανά για αυτές τις αποφάσεις στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, δήλωσε η ανακοίνωση./ibna