Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαυροβούνιο υπογράμμισαν την κοινή δέσμευση στο ΝΑΤΟ για την επίσκεψη του Carrier Strike Group

Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαυροβούνιο υπογράμμισαν την κοινή δέσμευση στο ΝΑΤΟ για την επίσκεψη του Carrier Strike Group

Η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Βαρόνη Annabel Goldie επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων σε επίσκεψη της στο Μαυροβούνιο, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή.

Συμπίπτοντας με την επίσκεψη του HMS Richmond, καταπλέοντας με το βρετανικό Carrier Strike Group, η Lady Goldie πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να συζητήσει την περιφερειακή ασφάλεια, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη διατήρηση αυτής της ασφάλειας και τη διατήρηση της σταθερότητας, καθώς και την αμυντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Μαυροβουνίου.

Η υπουργός Άμυνας, βαρόνη Goldie δήλωσε ότι η επίσκεψη του Carrier Strike Group στο λιμάνι του Bar σηματοδοτεί την τέταρτη επέτειο της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και συμβολίζει τη «στενή μας σχέση ως μέλη της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο έθνος που ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2017 του Μαυροβουνίου και παραμένουμε δεσμευμένοι να στηρίξουμε το Μαυροβούνιο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο Ευρωατλαντικό ταξίδι του», τόνισε η βαρόνη.

Σε διήμερη επίσκεψη, η Βαρόνη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić και τον υπουργό Άμυνας Olivera Injac. Συζήτησε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίζει τους εταίρους του και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της σταθερότητας της περιοχής. «Το Μαυροβούνιο είναι ένας σημαντικός εταίρος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας σύντροφος της NATOικής Συμμαχίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συμβάλλουν και οι δύο στην ειρηνευτική αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία βοήθησε στην προστασία της ειρήνης για πάνω από 20 χρόνια», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Κατά την επίσκεψή της στο Λιμάνι του Bar, το HMS Richmond φιλοξένησε μια σειρά διπλωματικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς εξοπλισμού αναζήτησης και διάσωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις του Μαυροβουνίου και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Το πλοίο φιλοξένησε επίσης τη συνάντηση της Βαρόνης Goldie με τον Πρωθυπουργό Krivokapic, μια εκπαιδευτική εκδήλωση STEM με ντόπια παιδιά  σχολικής ηλικίας και μια εκδήλωση για το Δίκτυο Γυναικών σε Ειρήνη και Ασφάλεια Επίσης, φιλοξένησε δεξίωση και επίδειξη ικανότητας προς τιμήν των γενεθλίων της Αυτού Μεγαλειότητας.

«Το Μαυροβούνιο είναι μια φιλόξενη και όμορφη χώρα. Το HMS Richmond ήταν υπερήφανο που έπαιξε ρόλο στην υποστήριξη αυτής της βασικής στρατηγικής συμμαχίας. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους στην επιτυχία της επίσκεψής μας στο Bar», δήλωσε ο διοικητής HMS Richmond, διοικητής Hugh Botterill./ibna