Σλοβενία: Το AOC της Adria Airways τερματίστηκε

Σλοβενία: Το AOC της Adria Airways τερματίστηκε

Το πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC) του πρώην εθνικού αερομεταφορέα της Σλοβενίας, Adria Airways, τερματίστηκε μόλις σε δύο χρόνια από τότε που η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, ανέφερε το exyuaviation.com την Παρασκευή

Όπως αποκαλύπτει αυτή η διαδικτυακή πύλη που ειδικεύεται σε ειδήσεις από τη αεροναυτιλιακή βιομηχανία, το AOC αγοράστηκε από την Air Adriatic, μια σλοβενική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Izet Rastoder, τον Ιανουάριο του 2020 για 45.000 ευρώ, με σχέδια να χρησιμοποιήσει την άδεια λειτουργίας για τη δημιουργία του νέου εθνικού αερομεταφορέα της Σλοβενίας. Η Air Adriatic είχε μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους για να επιλύσει τις αποκλίσεις με την άδεια να αρχίσει να την χρησιμοποιεί, αλλά η εταιρεία ζήτησε παράταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία της χορηγήθηκε. Ωστόσο, η σλοβενική ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να εγκρίνει δεύτερη αίτηση παράτασης, τερματίζοντας έτσι το AOC.

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναζητά μια λύση που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας εθνικής αεροπορικής εταιρείας. Το κράτος εγκατέλειψε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου αερομεταφορέα με τη χρήση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις αντιρρήσεις του μπλοκ το Υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με ιδιώτες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια νέα εμπορική αεροπορική εταιρεία. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με ξένους αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των LOT Polish Airlines και της Air Serbia, για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας. Η Σλοβενία ​​υπήρξε μια από τις πλέον επηρεασμένες ευρωπαϊκές αγορές αεροπλοΐας από την πανδημία Covid-19.

Προηγουμένως, ο Σλοβενικός αερομεταφορέας φορτίου Solinair είχε συνομιλίες με τη σλοβενική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα έναρξης προγραμματισμένων πτήσεων ή δημιουργίας νέου εθνικού αερομεταφορέα. Η αεροπορική εταιρεία πρότεινε δύο στρατηγικές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας μετά την πτώχευση της Adria Airways και ζήτησε από την κυβέρνηση οικονομική υποστήριξη για το έργο. Η εταιρεία σημείωσε ότι θα εκμεταλλευόταν έναν πενταμελή στόλο που αποτελείται είτε από το Mitsubishi CRJ900, το Dash 8 Q400 ή το ATR72 turboprop, το οποίο είπε ότι θα ήταν ιδανικό για τη σλοβενική αγορά. Ο αερομεταφορέας δήλωσε ότι θα επιδιώξει συμφωνία με τον Όμιλο Lufthansa για τη νέα αεροπορική εταιρεία να αναλάβει τα δρομολόγια της προς τη Λιουμπλιάνα, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων της Lufthansa από τη Φρανκφούρτη και του Μονάχου, της Swiss από τη Ζυρίχη και της υπηρεσίας Brussels Airlines από τη βελγική πρωτεύουσα.

Τα τελευταία απομεινάρια της Adria Airways έχουν πλέον πωληθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης. Τον Φεβρουάριο, ο Muneef Tarmoom, επιχειρηματίας και επενδυτής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέκτησε την επωνυμία Adria Airways για 33.000 ευρώ. Το κίνητρο του για την αγορά της μάρκας είναι άγνωστο. Εκτός από το όνομα, το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τρία διαφορετικά λογότυπα και τους τομείς διαδικτύου adria.si, flyadria.si, adria-airways.si, afs.si, adria-airways.com, adria.ba, adria.mk και adriaairways.me./ibna

Πηγή: exyuaviation.com