Η Γαλλία υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Macron στον Zaev

Η Γαλλία υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Macron στον Zaev

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev έφτασε την Πέμπτη για επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Γαλλίας. Στο παλάτι του Elysee, τον Πρωθυπουργό Zaev καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, και στη συνέχεια ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η Γαλλία να υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με σαφώς καθορισμένα πρότυπα και χωρίς σπατάλη χρόνου. Μπροστά μας είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, η οποία είναι μια πραγματική ευκαιρία για ένα βήμα μπροστά και μια λύση που θα αφαιρέσει τον αποκλεισμό στην ευρωπαϊκή μας πορεία. Ο διάλογος φέρνει λύσεις, και η πιο σημαντική ευημερούσα λύση που έχουμε μπροστά μας είναι η λύση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία θα εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev.

Τόνισε ότι οι προτεινόμενες λύσεις της πορτογαλικής Προεδρίας αποτελούν καλή βάση και ότι η χώρα είναι έτοιμη για διμερή διάλογο που θα φέρει μια λογική και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι τα θέματα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας δεν μπορούν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στη δήλωσή του τόνισε την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Μάρτιο του περασμένου έτους να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη χώρα σας και τώρα είναι η ώρα να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η απόφαση και η Γαλλία την υποστηρίζει ενεργά. Η Βόρεια Μακεδονία αξίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση. Συμμετέχω προσωπικά στην εξεύρεση λύσης με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Πρόεδρος Macron σε δήλωση πριν από το δείπνο εργασίας.

Ο Zoran Ζάεφ εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη στον Γάλλο Πρόεδρο που είπε ότι έχει ιδιαίτερη θέση στην ανάπτυξη της γαλλο-μακεδονικής φιλίας, ειδικά μέσω της δημόσιας στήριξης για το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών το 2018, η οποία απέδειξε την υποστήριξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντα της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε αυτό το δείπνο εργασίας στο Elysee Palace. Η σημερινή συνάντηση εμπλουτίζει τους φιλικούς διμερείς μας δεσμούς, τη χρονιά που σηματοδοτούμε 28 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Γαλλίας», δήλωσε ο Zaev, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του γραφείου της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης στα Σκόπια αναμένει μια νέα δυναμική συνεργασίας και τεράστιων ευκαιριών για επέκταση της οικονομικής και εμπορικής συναλλαγής, καθώς και επενδύσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της στρατιωτικής βιομηχανίας, των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και άλλων τομέων.

Tον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev συνόδευαν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και ο Υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani./ibna