Η Πρίστινα απαγόρευσε στην Darija Kisić Tepavčević να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Η Πρίστινα απαγόρευσε στην Darija Kisić Tepavčević να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Την Πέμπτη, οι αρχές της Πρίστινα απαγόρευσαν στην Υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων, Dariji Kisić Tepavčević (φώτο), να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αν και η ανακοίνωση για την επίσκεψη εστάλη έγκαιρα και σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες.

Η καθηγήτρια Dr. Kisić Tepavčević, ως μέρος των τακτικών της δραστηριοτήτων, έπρεπε να πραγματοποιήσει εξετάσεις για τους φοιτητές του τρίτου έτους σήμερα και αύριο, ως καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πρίστινα με προσωρινή έδρα της Kosovska Mitrovica, στο Τμήμα Επιδημιολογίας. Η καθηγήτρια Kisić-Tepavčević ανακοίνωσε την άφιξή της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ως καθηγήτρια και όχι ως υπουργός, αναφέρει το Σερβικό Κυβερνητικό Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σε ανακοίνωση του.

Ωστόσο, οι αρχές στην Πρίστινα χτες, χωρίς καμία εξήγηση ή λόγο, μέσω του αξιωματικού συνδέσμου της Πρίστινα, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην καθηγήτρια  Kisić Tepavčević την αυριανή(σημερινή) επίσκεψη, με την οποία η Πρίστινα αποτρέπει βίαια με αυτόν τον τρόπο να εργαστεί.

Ταυτόχρονα, το αίτημα μιας ομάδας 39 προσκυνητών από την κεντρική Σερβία, που ήθελαν να επισκεφθούν διάφορα ιερά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αυτό και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απορρίφθηκε χωρίς εξήγηση.

Αποτελεί συνέχεια της βάναυσης παραβίασης των συμφωνιών για την ελεύθερη κυκλοφορία και των συμφωνιών για επισκέψεις που συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η σκανδαλώδης πολιτική απαγορεύσεων και εμποδίων από την Πρίστινα,

ποιος ξέρει πόσες φορές, καταδεικνύει την αντιπολιτισμική της δέσμευση και καθιστά σαφές ότι αντιτίθεται σε κάθε τι σερβικό.

Είναι προφανές ότι οι πολιτικοί της Πρίστινα, με επικεφαλής τον Albin Kurti, δεν έχουν βάσιμο επιχείρημα για να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οπότε τώρα χρησιμοποιούν τέτοιες κινήσεις που υπονομεύουν άμεσα τον διάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εγγυητής των υπογεγραμμένων συμφωνιών και ως  μεσολαβητής στον διάλογο, δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή για τέτοιες μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα, και περιμένουμε τη σαφή αντίδρασή τους, καταλήγει η ανακοίνωση του Σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια./ibna