Ο Rama κήρυξε την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων: Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης

Ο Rama κήρυξε την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων: Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων λαμβάνει χώρα σήμερα στα Τίρανα για να συζητήσει την εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ, που στοχεύει να βοηθήσει τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο δρόμο τους ώστε να ανακάμψουν από την πανδημία.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν οι 6 ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο) και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama άνοιξε τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα.

Ο Rama είπε ότι η συμμετοχή των ηγετών των Βαλκανίων σε αυτή τη σύνοδο κορυφής είναι ένα σαφές σημάδι της εφαρμογής του σχεδίου της ΕΕ και της κοινής περιφερειακής αγοράς. Τόνισε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ένα βασικό μέσο που θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει μετά την πανδημία για να κινηθεί προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ξεκινάμε τη συνάντηση εργασίας. Σας ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκληση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χαίρομαι που σας καλωσορίζω. Η συμμετοχή σας είναι σαφές σημάδι της προθυμίας μας να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ και της κοινής περιφερειακής αγοράς.

Είμαι πολύ ευγνώμων στον Επίτροπο της ΕΕ που ξεκίνησε και προώθησε αυτό το μεγάλο σχέδιο ως βασικό μέσο που θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε οικονομικά στην μετά την πανδημία περίοδο και να προχωρήσουμε προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και να οικοδομήσουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», δήλωσε ο Rama.

Μετά το άνοιγμα της συνόδου κορυφής, η συνάντηση συνεχίστηκε με την ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου χωρίς την παρουσία καμερών.

Ομοίως, σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο Επίτροπος της ΕΕ Varhelyi δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα μέρη θα συζητήσουν την εφαρμογή των σχεδίων οικονομικής ανάκαμψης, τρεις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Διαδικασία του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου.

Στις 2 Ιουνίου, η ΕΕ ενέκρινε προϋπολογισμό 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) για την περίοδο 2021-2027 στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς να διευκρινίσει πόσα χρήματα θα λάβει η Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αλβανία εγκρίθηκε δάνειο 180 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ξεπεράσει τις συνέπειες του Covid-19. Το δάνειο ήταν μέρος ενός πακέτου μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής 3,3 δισ. ευρώ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται επίσης δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με την επιφύλαξη οριστικής έγκρισης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου./ibna