Β-Ε: Ο ΟΑΣΕ διοργάνωσε συνέδριο για τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Β-Ε: Ο ΟΑΣΕ διοργάνωσε συνέδριο για τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και η Πρεσβεία της Σουηδίας στη Β-Ε, εκπροσωπώντας την Προεδρία του ΟΑΣΕ 2021, διοργάνωσε σήμερα συνέδριο με περισσότερους από 50 δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης για να συζητήσουν τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο δελτίο τύπου, ο ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, με προσωπική και διαδικτυακή συμμετοχή, επικεντρώθηκε στις συχνές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, στο έργο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία έχει επηρεάσει συνολικά την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στη Β-Ε.

«Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι μια θεμελιώδης δημοκρατική αρχή. Δυστυχώς, οι απειλές εναντίον ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης αυξάνονται, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και τη σταθερότητα», δήλωσε η Σουηδική πρέσβης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Johanna Strömquist. «Πρέπει να σηκωθούμε για να ενισχύσουμε ανεξάρτητες, δημοκρατικές φωνές και να καταπολεμήσουμε ενεργά την παραπληροφόρηση».

Τον τελευταίο χρόνο, ο τομέας των μέσων ενημέρωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετώπισε πολλές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν εμποδίστηκαν να ερευνούν, να αναφέρουν και να δημοσιεύουν ιστορίες δημοσίου ενδιαφέροντος.

Η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, δήλωσε: «Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή ζωτικών πληροφοριών, στην αποκάλυψη διαφθοράς και παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων, online και offline, πρέπει να προστατεύεται σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Η Β-Ε δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε δεσμεύεται να ενισχύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των δημοσιογράφων στη Β-Ε.»

Οι συμμετέχοντες μίλησαν στο βαθμό που η ευρεία διάδοση της παραπληροφόρησης έχει επιδεινώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον τομέα των μέσων ενημέρωσης στη Β-Ε.

«Η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης στη Β-Ε βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Με την εμφάνιση της παραπληροφόρησης ως στρατηγικού πολιτικού εργαλείου, η επαγγελματική και ηθική δημοσιογραφία παραμένει θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, εξυπηρετώντας το συμφέρον του κοινού», δήλωσε η Elvira Jukić-Mujkić, αρχισυντάκτης στο Mediacentar Sarajevo. «Αυτό που πρέπει να παραμείνει το πρότυπο και η κοινή μας κατευθυντήρια αρχή είναι η υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία και ένα κοινό με γνώμονα τα μέσα ενημέρωσης και με γνώσεις πληροφοριών».

Το συνέδριο αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη./ibna